В кои сектори у нас работят най-много жени (Графики)


В кои сектори у нас работят най-много жени (Графики)
Снимка: iStock

3838

Секторите в България, където преобладаващият дял от заетите са жени, са няколко на брой, като в три от тях делът на дамите надхвърля 80% от работещите в тези сфери.

Икономическите дейности с най-голям относителен дял на заети жени у нас са „Производство на текстил, облекло, обувки” (87% от заетите), „Медико-социални грижи с настаняване и социална работа без настаняване” (84.1%) и „Образование” (80.8%), става ясно от данните на Националния статистически институт.

Сред останалите икономически дейности, където делът на жените е най-висок у нас, попадат още „Хуманно здравеопазване” (78.1%), Финансови и застрахователни дейности” (65.8%), „Хотелиерство и ресторантьорство” (65.6%) и „Юридически, счетоводни, архитектурни и инженерни дейности” (64.9%).

Източник/графика: НСИ

Инфографиката е изготвена от НСИ по случай Международния ден на жената – 8 март.

Започнал като политическо събитие, празникът постепенно става част от културата на много страни по света, пишат от институцията.

680 000 българи в активна възраст нито работят, нито учат

През 1975 година, обявена от Организацията на обединените нации за Международната година на жената, 8 март е отбелязан като Ден на жената. Две години по-късно, през декември 1977 г., Общото събрание на ООН със своя резолюция обявява 8 март за Международен ден на жената, който да се чества всяка година от държавите членки, в съответствие с техните исторически и национални традиции.

В България първото публично честване на този ден е с беседи през 1915 г., а като общобългарски празник е въведен в средата на XX век, посочват от НСИ.

Жените в България получават с около 4000 лв. по-малко на година от мъжете

В доклад, посветен на жените на пазара на труда у нас, Институт за пазарна икономика също представя секторите с най-висок дял жени сред наетите, като се позовава на даниите на НСИ за наетите по трудово и служено провоотношение у нас. Поради това данните се разминават с инфографиката на НСИ, която разглежда дела на заетите, което е различно понятие от "наети".

Източник/графика: НСИ/ИПИ

Заети лица (близо 3.7 млн. души към края на третото тримесечие на миналата година) включват наетите и самонаетите лица, ангажирани в дадена производствена дейност, попадаща в производствените граници на системата. Наети лица (2.7 млн. души) са лицата, работещи за дадена институционална единица резидент и получавайки възнаграждение за вложения труд. В наетите лица се включват наетите работещи по трудов, граждански или работещи без договор. Самонаети лица (980 950 души) са лицата, които са еднолични собственици или съсобственици на некорпорирани предприятия, в които те работят, става ясно от методологията на НСИ.

Над 13 млн. души са безработни в ЕС: Кои са страните с най-ниска и най-висока безработица?

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички