Жените в България получават с около 4000 лв. по-малко на година от мъжете


Жените в България получават с около 4000 лв. по-малко  на година от мъжете
Снимка: iStock

3906

Заетостта при жените е по-висока отколкото при мъжете, но заплащането продължава да е по-ниско, въпреки че разликата намалява през последните години. По последни данни през 2021 г. средната брутна годишна заплата на дамите е 16 900 лв., а при мъжете – 20 500 лева. Това сочи изследване на Института за пазарна икономика.

Разликата в заплащането е най-значителна във финансовия сектор, здравеопазването, информационни и телекомуникационни технологии, преработващата промишленост и в сферата на културата, спорта и развлеченията, където възнаграждението на жените е с над 30% по-малко от на мъжете.

Средна брутна годишна заплата на дамите

„През последното десетилетие се наблюдава стабилен и постоянен ръст на заплатите и при двата пола, а разликата намалява. Докато през 2000 г. възнаграждението на жените е с близо 25% по-ниско от това на мъжете, през 2021 г. разликата е под 18%“, се посочва в изследването, цитирано от ИПИ.

Според него докато при жените децата в семейството водят до „загуба“ на заетост, при мъжете е обратното – те са фактор, който увеличава коефициента на заетост, независимо от образованието.

„Очевидното обяснение за противоположния ефект на децата е в разпределението на ролите в семейството, тъй като жените по-често избират да се грижат за децата и домакинството без да търсят заетост и обратното – мъжете се нуждаят от работни места, за да издържат домакинството. Разбира се, има и друго обяснение – работещите мъже по-лесно намират партньор, с когото да създадат семейство и деца“, коментират от ИПИ.

Работещите жени според възрастта

Най-висок е делът на жените между 45 и 64-годишна възраст – 49,7%. При най-ниската (15-24 г.) и при най-високата възрастова група (65+ години.) делът на жените е значително по-нисък.

„Това означава, че делът на жените на пазара на труда е съсредоточен в най-активната възраст на трудовия живот, а участието им в работната сила започва по-късно и завършва по-рано спрямо това на мъжете”, се посочва в анализа.

Работещите жени според това къде живеят

Според данните по региони в София е най-висок процентът на жените (60%), които участват в работната сила (спрямо 68% при мъжете), а най-нисък е в област Кърджали (36% участие на жените и 43% - на мъжете).

Областите с най-малка разлика в дела на работната сила между половете са Благоевград, Кюстендил и Перник, а с най-висока – Добрич, Търговище и Шумен.

Какво работят жените?

Изборът на професия силно се влияе от традиционните роли на пола. Затова най-голям брой жени са наети в образованието, здравеопазването и социалните дейности (над 80%), т.е. в сектори, свързани с работата с хора.

На другия полюс – с под 20% наети жени, са обикновено доминираните от мъжете сектори, като строителство и добивна промишленост.

„Данните сочат, че в секторите, в които е необходим личен контакт и работа с хора, са заети предимно жени, а там, където се изисква главно физическа сила, преобладават мъжете“, посочва Зорница Славова, старши икономист в ИПИ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко печелят висшистите у нас и колко от тях са безработни?

Заплатите на шефовете в България: 16 000 лева на месец без бонусите

С колко ще се увеличат заплатите на депутатите в следващия парламент?

Работещите в София вземат с 40% повече от средното за страната

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички