Заплатите на шефовете в България: 16 000 лева на месец без бонусите


Заплатите на шефовете в България: 16 000 лева на месец без бонусите
Снимка: iStock

14727

Заплатите на хора на ръководни позиции във фирми в България достигат до около 8000 евро месечно в сфери като ИТ сектора и финансите и то без да се смятат бонусите. Това показва проучване на Българската екзекютив сърч асоциация (БЕСА), чиито членове се занимават основно с набиране на кадри на мениджърски позиции. Кои професии са най-високо и кои най-нископлатени у нас?

Проучването е правено през октомври, основно на база на възнагражденията на хората, които самите фирми членки на асоциацията са намирали за своите клиенти.

Шефовете в технологиите и финансите с най-добри заплати

Най-високите заплати получават шефовете на центровете за разработка, аутсорсинг или споделени услуги в технологичния и финансовия сектор. Сред тях попадат компании основно в технологичния бранш, както и финансовия сектор и сектора на услугите. Месечните възнаграждения на шефовете на тези компании често надминават 8000 евро на месец след данъци, твърди проучването. 12-13 000 лева е средната заплата в първия български "еднорог"

След тях със заплати около 7000 евро месечно са управителите и изпълнителните директори на търговски компании.

Шефове на производства са най-търсени

Ръководител на производствено предприятие и мениджър са сред най-търсените позиции през последната година. Това се случва вследствие на промяната на икономическата и геополитическата ситуация, които доведоха до преместване или разширяване на производства, скъсяване на веригите на доставка и заместване на чужди мениджъри с местни експерти. Големи френски компании местят заводите си от Китай в България?

Разликите в заплащането им са доста големи – възнагражденията стартират от 6000-7000 лева и могат да надхвърлят 14 000 лева чисто на месец. Интересното е, че тези роли често са нови за конкретната организация.

Финансови и търговски директори с голям ръст на заплатите

При финансовите директори средното месечно възнаграждение бележи сериозен скок, като достигайки около 5400 евро чисто на месец. Тяхната заплата вече изпревари тази на ИТ директорите, чиито заплати обичайно са по-високи. Колко българи вземат над 9000 лева месечно?

Възнагражденията на търговските директори на фирмите също нарастват по-осезаемо в последната година, като често изпреварват тези на ръководителите на отделите за човешки ресурси, които обичайно са по-търсени и заплатите им растат по-бързо.

При търговските директори ключова за възнаграждението е бонусната част, обвързана с продажбите, така че в годишен план разликите са още по-големи.

Маркетинг директорите у нас вземат средно около 4600 евро чисто на месец, като различията между заплатите в отделните фирми са по-малки.

За повечето ръководни постове бонусната част към заплатата е 20-25% от нея, а за лидерските позиции - 30-35%. Значение имат и участието в собствеността, пенсионното или животозастраховането и други по-дългосрочни придобивки. Но дори и на тези високи нива все по-често се обсъжда гъвкавост на работното време, продължителност на почивката и грижа за семейството.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички