Вдигат заплатите и ваучерите за храна в "Български пощи"


Вдигат заплатите и ваучерите за храна в "Български пощи"
Снимка: БГНЕС

6204

Ваучерите за храна на работещите в "Български пощи" ще бъдат вдигнати от 60 на 100 лева, а шефовете на компанията ще трябва да предложат вариант за увеличаване и на заплатите. Това стана ясно след срещата на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев със синдикатите. Върнаха "Български пощи" на Министерството на транспорта

Служителите на пощенския оператор заплашиха със стачка и блокиране на работата на пощенските станции, ако исканията им за 25% увеличение на заплатите и вдигане на ваучерите за храна до 100 лева не бъдат чути. Досега Министерството на транспорта предлагаше едва 5% увеличение на възнагражденията.

Възнагражденията в "Български пощи" никога не са били толкова ниски и работещите там вече осъзнават, че "по-зле от сега няма как да стане". От дружеството твърдят, че нямат пари и че са на огромна загуба. Това се говори вече 10-15 години, посочва пред БТА Пламен Дончев, председател на Федерация "Съобщения" към КТ "Подкрепа". Той е убеден, че ако и сега исканията им не бъдат чути, хората ще излязат, за да защитят права си.

Вицепремиерът Алексиев съобщи, че ще разговаря с Българската банка за развитие и с Министерството на финансите. Целта е да бъдат преструктурирани натрупаните задълженията от 72 милиона лв. на пощенския оператор, така че да отпадне плащането на 8 млн. лв. лихви годишно. "Български пощи" сериозно вдигнаха цените

"Български пощи" имат спешна нужда от стабилизиране и преструктуриране, от технологично подновяване и подобряване на условията на труд. В същото време, със синдикатите, които смятаме за партньори, трябва да обмислим вариантите така, че да не допуснем изпадане на дружеството в несъстоятелност", бе категоричен Христо Алексиев.

По-рано днес синдикатите разговаряха със заместник-министър Красимир Папукчийски и членове на Съвета на директорите. Той подчерта, че основна задача е създаването на оздравителен план на дружеството, който да доведе до стабилизиране и разширяване на обхвата на услугите, което да промени пазарния дял. Папукчийски заяви, че ще бъдат запазени работните места. Той покани представителите на синдикатите да участват в подготовката на програмата.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички