Заплатите в България са по-високи ако си на точно определен трудов договор


Заплатите в България са по-високи ако си на точно определен трудов договор
Снимка: iStock/Guliver

4636

България попада сред държавите, които нямат 80% покритие чрез колективни трудови договори. Това не съответства на чл. 4, §2 от Директивата за адекватните минимални работни заплати. В този смисъл Икономическият и социален съвет (ИСС) счита, че е необходимо да се подготви план за действие за насърчаване на този тип договаряне и не бива да се допуска приемане на законодателни текстове, които по своята същност и философия вредят на колективното договаряне.

При приемането на директивата от Европейския парламент беше посочено следното: "Новата директива ще се прилага за всички работници в ЕС, които имат трудов договор или трудово правоотношение. Държавите, в които минималната работна заплата вече е защитена изключително чрез колективни трудови договори, няма да бъдат задължени да въведат тези правила". Това обаче не важи за България, тъй като у нас колективното договаряне не е добре застъпено, а минималната заплата се определя субективно от правителствата. Срокът за прилагане на директивата е 2 години: Европарламентът реши: Минималната работна заплата става 50% от средната за страната

Според данни на НСИ в България при наетите с колективни трудови договори средната брутна часова заплата е с 8,3% по-висока, средната брутна месечна заплата - с 18,6% по-висока, а средната брутна годишна заплата - с 22,4% по-висока от заплатите на тези, които не работят с колективен трудов договор. Затова и ИСС е на позиция, че следва да се заложи разширяване на възможностите за договаряне, като особено внимание трябва да се отдели на неправните и правните спорове, свързани със сключването и изпълнението на колективните трудови договори и тяхното уреждане.

От съвета обръщат специално внимание, че трябва да се изясни нормативно още повече що е то колективен трудов спор - за да може по-ефективно правата, произтичащи от колективните трудови договори, да бъдат защитавани в съда.

Европарламентът реши: Минималната работна заплата става 50% от средната за страната

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички