Земеделски стопани наемат хора без договор


Земеделски стопани наемат хора без договор
Снимка: iStock

8054

Всеки десети работи без трудов договор в селското стопанство, показват проверките на Инспекцията по труда. Най-честите нарушения при работодателите са на нормите, регламентиращи здравословни и безопасни условия на труд.

При направени 891 проверки са открити 4266 нарушения, от които 2832 са свързани с условията на труд – обезопасяване на работното оборудване, ел. безопасност и оценяване на рисковете в обектите. Инспектори по труда проверяват нивите и фермите

Близо 600 са нарушенията в животновъдните стопанства по отношение на работното време, почивките и заплащането. Открити са 30 души, които работят без договор.

Наетите на временни трудови договори не губят право на социално подпомагане и осигуряване и могат да получават допълнителен доход заедно със социалните помощи и обезщетения.

За земеделските стопани еднодневните договори са начин да наемат законосъобразно работна ръка по облекчен ред. Не се налага да регистрират сключването и прекратяването на трудовите договори в НАП и да оформят трудови книжни, напомнят от ГИТ. Те могат да заявяват образци на този вид договори по всяко време онлайн.

Затова през 2022 г. тръгват масирани проверки и в животновъдството, освен в растениевъдството, съобщиха от Инспекцията по труда.

Ситуацията в селското стопанство много напомня на тази в хотелиерството и ресторантьорството. В тези браншове е публична тайна, че масово се работи без договор. Инспекцията по труда установи близо 500 подобни случая от началото на годината.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички