5000 лири глоба за пътуващите извън Острова преди края на юни


5000 лири глоба за пътуващите извън Острова преди края на юни
Снимка: iStock

14907

Глоби от 5000 паунда ще бъдат въведени за хората от Англия, които се опитват да пътуват в чужбина преди края на юни при затягане на граничния контрол в страната, съобщава Reuters, цитирана от БНР.

Британският здравен министър Мат Ханкок каза, че първоначалният план на правителството за преглед на международните пътувания през април и евентуалното им разрешаване от 17 май все още е в сила, но глобите за пътуване зад граница са включени в законодателството, в случай че този план се окаже невъзможен за изпълнение.

Новината за въвеждане на подобна глоба доведе до рязко поевтиняване на акциите на самолетните и туроператорските компании при старта на търговията на Лондонската борса във вторник. Акциите на нискотарифните самолетни компании easyJet и Jet2 (собственост на British Airways), както и на водещия туроператор TUI поевтиняват с между 4 и 5 на сто.

В момента във Великобритания са забранени международни почивки. "Най-ранната дата, след която ще разрешим международни пътувания е 17 май. Това не се е променило", посочи здравният министър Ханкок пред Sky News.

Въпросът дали британците ще могат да пътуват в чужбина без конкретни причини като работа или образование, все още трябва да бъде разгледан при правителствения преглед на пътуванията, който трябва да бъде докладван на 12 април, допълни Ханкок. Няма да има английски туристи по Черноморието

Работна група от държавни служители и представители на бизнеса дали, кога и при какви условия може да бъдат възстановени пътуванията зад граница. "Ще го решим след няколко седмици, отчитайки цифрите на новозаразените тук и в чужбина, както и новите варианти", обясни здравният министър.

Надеждите, че правителството ще даде зелена светлина за летните почивки в чужбина след 17 май, започнаха да избледняват през последните дни поради предупрежденията за нарастващи нива на инфекция с Covid-19 в Европа.

Междувременно европейските авиокомпании и туристическият сектор се готвят за второ изгубено лято. След като вече натрупаха милиарди дългове, за да преживеят една година на строги ограничения за пътуване, те са изправени пред допълнително напрежение и някои могат да се нуждаят от нови средства, отбелязва Reuters. Летище Хийтроу понесе най-голямата загуба в историята си

Мат Ханкок отбеляза, че е твърде рано да се каже какво ще реши правителството относно предстоящия ваканционен сезон. "Причината за това е, че виждаме тази трета вълна да се надига в някои части на Европа и също така виждаме нови коронавирусни варианти, като е много важно да защитим напредъка, който успяхме да постигнем тук във Великобритания", подчерта здравният министър.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички