Летище "Хийтроу" понесе най-голямата загуба в историята си


Летище "Хийтроу" понесе най-голямата загуба в историята си
Снимка: Getty Images/Guliver

3885

Британското летище "Хийтроу" отчете годишна загуба от 2 млрд. паунда през 2020 г., след като заради коронавирусната пандемия броят на пътниците се срина до нива, които за последно бяха наблюдавани през 70-те години на миналия век. На полетите ще са нужни години, за да се възстановят

Пътникопотокът през миналата година е спаднал със 73% в сравнение с предходната година, или от 80,9 милиона до едва 22,1 милиона. В същото време общите приходи са намалели с 62% до 1,18 млрд. британски лири, което е довело до годишна загуба преди облагането с данъци от 2,01 млрд. лири (около 2,8 млрд. долара), съобщиха от най-голямата европейска аерогара.

2020 г. е най-тежката година в 75-годишната история на "Хийтроу", а загубата "подчертава опустошителното въздействие на Covid-19 върху авиацията". Въпреки тежката ситуация летището има достатъчно пари, за да функционира поне до 2023 г.

"2020 г. беше една от най-предизвикателните ни години, но въпреки загубите от 2 млрд. паунда и свиването на броя на пътниците до нива, които не сме виждали от 70-те години на миналия век насам, аз съм изключително горд от начина, по който нашите колеги поддържат нашите пътници в безопасност и централният летищен хъб на Великобритания остана отворен за жизненоважни доставки през цялото време", заяви главният изпълнителен директор на летище "Хийтроу" Джон Холанд-Кей. Безпрецедентен спад на въздушния пътнически трафик

Британските власти обявиха план за облекчаване на забраните, според който международните пътувания може да бъдат възобновени в средата на май. Шефът на аеропорта смята, че хората вероятно ще могат да отидат на лятната си ваканция.

"За авиационния сектор можем да започнем да планираме предварително за 17 май, за да сме сигурни, че разполагаме с хората и самолетите, така че не само да можем да обслужим хората около ваканциите им, но и да накараме британския бизнес да се движи отново", каза Холанд-Кей пред BBC.

Вероятно за пътуващите до Обединеното кралство от страни с "нисък риск" като Нова Зеландия и Сингапур няма да се изисква тест за Covid-19, идващите от страни със "среден риск" ще трябва да си направят такъв тест, а за пътниците от страни с "с висок риск" ще се прилага по-строг контрол и ще бъдат поставяни под карантина.

Летището подкрепя плана на британското правителство за рестартиране на пътуванията и ще работи с властите за "безопасното рестартиране на международните пътувания и търговията в световен мащаб".

От "Хийтроу" призоваха правителството да приеме общ международен стандарт за пътуване, за да позволи рестарт на пътуванията през лятото и да осигури данъчни облекчения за летищата, за да им помогне да излязат от кризата.

За ускоряване на пътуванията на летищата ще е необходим дигитален ваксинационен паспорт. В момента отнема около 20 минути на пътник на "Хийтроу", за да се попълнят и проверят нужните документи, но това няма да е възможно, когато броят на пътниците се увеличи, предупреждават от аеропорта.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички