Covid патрули дебнат в зимните курорти


Covid патрули дебнат в зимните курорти
Снимка: iStock/Guliver

3363

България има всички шансове да реализира един успешен зимен сезон и да си запази статута си на безопасна дестинация. Това каза на среща с представители на зимните курорти в Банско министърът на туризма Стела Балтова. Зимните курорти ще разчитат на туристи от Турция

Хотелиерите и концесионерите на ски зоните алармираха, че не могат да калкулират цени на пакетите и лифт картите заради спекулативния според тях скок на електроенергията. Според тях протестите ще се радикализират и заради липсата на компенсации от страна на държавата. Огромен износ вдига цената на тока

Стриктно спазване на мерките за безопасност и сигурност поиска от туристическия бранш министър Балтова, както и съдействие на контролните институции. И през този зимен сезон в големите ни курорти ще има Covid патрули, увериха концесионерите.

Браншът обаче е притеснен от вече наложените ограничения и липсата на реални компенсации за потърпевшите бизнеси. "Повишаването на тока се отрази много зле на нашия бранш. Ние не можем да предвидим от днес за утре тази цена. Нашите пакети са договорени доста назад във времето. Очакваме решителна намеса на енергийния пазар от страна на държавата", каза Малин Бистрин.

Проблемът с цената на електроенергията е основен и е заложен в меморандума с искания, който ще бъде подписан утре от браншовите организации.

Министър Стела Балтова призна за сериозността на проблема. "Много сериозен въпрос, който търпи развитие, бих могла да кажа, тъй като при всички случаи увеличаването на цената на електричеството оказва влияние върху целия бизнес".

Министърът на туризма заяви, че парите за подпомагане в размер на 430 милиона са налични, просто се чака парламентът да приеме актуализацията на бюджета.

Нов дизайн ще има мярката 60/40, очаква се промяна на Наредба 7, която ще позволи ваучерите за храна да се използват и за туризъм и почивка. Ще бъде обсъдена възможността ставката от 9% ДДС да бъде валидна за всички туристически услуги, включително и за ски учителите.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички