Екскурзоводи си разделят по 2660 лв. COVID помощи


Екскурзоводи си разделят по 2660 лв. COVID помощи
Снимка: iStock

2402

По линия на обществената поръчка в помощ на екскурзоводите са подписани вече 4 договора, които предстои да бъдат изплатени е приблизителната сума, с която ще бъде подпомогнат един професионален гид или планински водач, е 2660 лв. Това заяви служебният министър на туризма доц. д-р Стела Балтова по време на изслушване в Народното събрание. Плажовете са препълнени, шезлонгите не стигат

Туристическото ведомство изпълнява и схеми за безвъзмездна държавна помощ като мярката за отпускане на финансови средства на туроператорите с цел справяне с пандемията от COVID-19. По първата й фаза са раздадени 34.5 млн. лв., за втората са предвидени още 16.5 млн. лв. и оценката на постъпилите заявления  все още продължава, съобщи Балтова.

Тя припомни, че бе създадена и Национална програма „Отново заедно”, която е в помощ на целия сектор, предаде "Монитор". Програмата е в размер на 15 млн. лева и се финансира със средства от централния бюджет. Благодарение на нея, 30 000 ученици и учители ще могат да посетят безплатно туристическите обекти в страната. Към момента над 20 000 души вече са регистрирани в програмата.

Сред останалите предприети мерки са въвеждането на здравен протокол за прилагане на противоепидемични мерки през сезон 2021. Разработен е и списък с действия, които следва да бъдат предприети от местата за настаняване и концесионерите на плажовете. В хотел в Албена бе поставен първия стикер „100 ваксинирани”, изтъкна Балтова и добави, че в мандата на служебния кабинет са определени и първите карантинни хотели по морето - Албена и Несебър. В момента се договаря обособяването на такива и в столицата, имайки предвид сериозния ръст на заболелите от COVID-19. Българите преоткриват родното Черноморие

„Отворихме най-важния за този сезон чуждестранен пазар – Румъния. Отбелязваме значителен ръст на туристите от Полша и Украйна. Първите резултати за възобновяването на жизнеспособността на сектора са вече факт – 2,5 млн.туристи са пътували в страната от началото на сезона”, посочи ресорният министър. 

„Не продължихме мярката 80:20, защото преценихме, че и в икономически, и във финансов план ще бъде по-добре да бъде изготвен нов дизайн на 60:40. Към момента тя остава в този размер при спадове от 30%, а при такива от 20 на сто тя преминава във вариант 50:50. Предвидили сме и други мерки за безвъзмездно подпомагане на бизнеса, които обаче са силно зависими от актуализацията на бюджета.”, заяви Балтова, в отговор на депутатски въпрос. Тя посочи още, че по мярката 80:0 е разширена като към нея вече са включени и самоосигуряващи се лица. Освен това, е предвидена и безвъзмездна финансова помощ за екскурзоводите като самонаети лица на база на минимален средномесечен доход от 2019 г. 

„Апелираме мярката за 9% ДДС за всички сектори на туризма да бъде запазена поне до края на 2022 г.”, категорично заяви Балтова и посочи кои мерки следва да продължат да се изпълняват или да бъдат въведени при евентуално повторно „затваряне” на страната. При ниво 3 от здравния план на страната – част от дейностите не могат да се извършват, заради което трябва да важи новия редизайн на мярката 60:40, а също и възможността за 35 евро на седалка. При ниво 4, където къщите за гости са отворени при специален режим и се извършват единствено доставки по домовете пък следва да се въведе и мярката за запазване на заетостта. Бум на туристи в малките курорти по морето

В новия "прочит" на Плана за възстановяване туристическият сектор ще може да получи финансиране за енергийно обновяване на нежилищни сгради, увери Балтова. В Плана влизат още малките и средни предприятия от всички сектори, които ще получат ваучери и средства за дигитализация, посочи още министърът и добави, че туризмът е включен и в Програмата за развитие на регионите.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички