Европейският планински курорт, в който няма сняг: Как карат ски там?


Европейският планински курорт, в който няма сняг: Как карат ски там?
Снимка: iStock

3389

Само на час път с кола от Рим, местните скиори са превърнали Апенините в своя любима зимна дестинация от десетилетия. Но този сезон обикновено девствените бели курорти приличат повече на кални пустини. Няколкото работещи седалкови лифта се плъзгат по безплодни хълмове, осеяни с туристи, където обикновено се движат сноубордистите.

В разгара на изключително топла зима курорти като Кампо Феличе имат голям проблем – липсва сняг. А продължителната суша означава, че няма достатъчно вода, за да се направи необходимото количество изкуствен сняг, което да потопи склоновете в бяло.

Малкото сняг, който собствениците на курорта произвеждат, е под постоянна заплаха да се стопи заради високите температури. Но те успяха да направят достатъчно за четири писти – бели ленти по плешивите кафяви хълмове.

И това е нещо, което обаче е много далеч от обичайно работещите 14 писти.

Февруари е на път да е най-топлият в историята за планетата, след рекордно гореща година, тъй като изменението на климата и Ел Ниньо се съчетават, за да създадат лош ски сезон в много части на Северното полукълбо.

Опустошителната загуба на сняг засегна особено силно европейските ски курорти, включително разположените в Алпите и Доломитите на север.

Снимка: iStock

Климатичната криза прави зимите по-меки и по-кратки в много части на света, но Андреа Лалини, който управлява Кампо Феличе с брат си, казва, че сякаш зимата изобщо не се е появила тази година. Тя е най-лошата за 23-те години, в които семейството му управлява курорта. Целият сняг, който имат, е изкуствен. „Проблемът тази година е, че не е имало валежи, освен това никога не е ставало студено“, отбелязва той пред CNN.

„Трябваше да отворим през декември, но дори не успяхме да направим сняг до средата на януари“, допълва той, обяснявайки, че тогава е било твърде топло, за да произведе сняг. „Ще трябва да затворим месец по-рано с този темп.“

Температурите трябва да са под точката на замръзване, за да се залепи изкуственият сняг за пистите, а тази година просто нямаше достатъчно такива дни.

Поради липсата на дъжд и рекордните горещини, езерата, които обикновено осигуряват вода за изкуствен сняг, пресъхват. Курортът буквално купува вода, за да захранва оръдията си за сняг.

Лалини се притеснява, че ако има още трудни сезони, цялото им начинание, в крайна сметка, може да стане неустойчиво.

Но Кампо Феличе в никакъв случай не е единственият, който усеща жегата.

 

От всички италиански ски курорти близо 90% използват до известна степен изкуствен сняг, според Карло Карманьола, експерт по снега в Météo France, който изучава въздействието на изменението на климата върху ски курортите.

Във френските Алпи този процент възлиза на 40%, а в Австрия на 80%, казва той.

„Това не са перфектни системи – трябва да има достатъчно ниски температури и условия на влажност, за да можете да произвеждате сняг“, казва Карманьола пред CNN. „А тогава имате нужда от вода. И днес един от най-чувствителните въпроси е наличието и достъпът до водни ресурси, което в някои долини вече е сложно, формирайки конфликти в определени периоди от сезона между селското стопанство, питейната вода и снеговалежите“, отбелязва експертът.

Правенето на сняг е невероятно енергийно интензивно и ако оръдията, използвани за производството му, работят с изкопаеми горива, процесът допринася за глобалното затопляне – което е причината естественият сняг да намалява.

Има и опасения, че снежните покривки могат да достигнат повратна точка и да намалеят по-бързо. Скорошно проучване показа, че след като средните зимни температури се покачат над 8°C на определено място, дори частично повишаване на температурата над тази точка ускорява загубата на сняг.

Без сняг, без работа

Снимка: iStock

Андреа и неговият брат Лука Лалини управляват семейния бизнес в коренно различни условия от тези, пред които е изправен баща им, когато открива курорта.

През 80-те и 90-те години на миналия век Кампо Феличе изобщо не се нуждаеше от изкуствен сняг, казва Лука Лалини пред CNN. Снежната покривка е толкова голяма, че трябва да се изгребва от прозорците в ресторантите и баровете на курорта. Сега същите тези заведения стоят затворени, заобиколени от мръсотия.

Тези промени са тежки не само за братята Лалини, но и за техните служители, които обикновено наброяват 250 души през ски сезона. Само 50 от тях са повикани на работа през тази година.

„Средно всяка неделя през февруари ще има повече от 6000 души по всички склонове“, казва Лалини пред CNN. „Сега дори нямаме 500 за цял уикенд.“

Празниците в края на годината и месец февруари обикновено са най-силният сезон в района. Ваканциите в Италия включват ежегодна settimana Bianca – или бяла седмица през февруари, когато училищата затварят в цялата страна, за да могат семействата да карат ски. Сега италианските медии се шегуват, че празникът е бил по-скоро settimana verde – зелена седмица, като почти половината ски писти на страната са отворени само частично или са напълнп затворени.

Снимка: iStock

Ски индустрията в тази част на Италия е основният работодател в региона, казва Дженарино Ди Стефано, кмет на Рока ди Камбио – най-високо разположения град в тези планини.

„Липсата на сняг причинява редица проблеми“, казва той, гледайки към калните полета. И допълва, че всеки град в региона инвестира активно в ски курортите, осигуряващи работа за ски инструктори, мениджъри, работещи в барове и ресторанти и обслужващ персонал за лифтовете. „Сега много от тези хора не работят“.

Липсата на сняг се отразява и на бъдещите скиори – централната италианска част от Апенините е популярна сред начинаещите спортисти в зимните спортове.

Изидоро Франчези, ски инструктор в Кампо Феличе, казва, че младите състезатели е трябвало да търсят други места на по-висока надморска височина, където снегът е по-изобилен, за да тренират. Обикновено това означава и пътуване по на север.

„Това е скъпо за семействата, но носи и допълнителна икономическа тежест тук. Всички работим по-малко“, казва той. „За тези от нас, които винаги са работили в района, е сърцераздирателно да видят природата в такова състояние“.

Източник: CNN Travel

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Кой е един от най-високите ски курорти в света и защо на него няма сняг?

Тази страна ще изисква от катерачите на Еверест да използват чип за проследяване

Кои са най-опасните и най-безопасните държави в света за посещение през 2024 година?

Кои са най-добрите туристически дестинации за посещение през 2024 година?

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички