Гръцките острови - "зони, свободни от Covid-19"


Гръцките острови - "зони, свободни от Covid-19"
Снимка: iStock

9605

В Гърция ваксинират първо възрастните хора, но по гръцките острови възприеха друг подход. Те се рекламират като "зони, свободни от Covid". И с право. На много от островите всички жители вече са ваксинирани по два пъти, разказва Deutsche Welle.

Миконос, Родос, Санторини – тези имена са познати на мнозина. Но чували ли сте някога за Фурни, Халки, Ерикуза? Това са три от десетките малки гръцки островчета, чието население още сега е почти изцяло ваксинирано срещу коронавирус. Много от тях се рекламират като туристически дестинации, "свободни от Covid", отбелязва германският "Везер Цайтунг".

"От началото на пандемията досега при нас не е имало нито една инфекция", хвали се кметът на малкия егейски остров Липси (на снимката отдолу). И за да си остане така и в бъдеще, в момента тече масова ваксинация на жителите на острова – общо около 800 души. Те вече са получили първата доза, предстои да им бъде поставена и втората. "Вече с радост очакваме по-добър туристически сезон", казва кметът на Липси Фотис Мангос.

Малкият егейски остров с площ от само 16 квадратни километра, който е част от островната група Додеканези, не предлага на гостите си петзвездни хотели и луксозни бутици. Но ги посреща със самотни пясъчни плажове, романтични заливчета и кристално чиста вода. До Липси се пътува с ферибота, който изминава разстоянието от Пирея за около 3 часа.

Алтернативна стратегия

Липси е само един от дузината гръцки острови, които сега се рекламират пред туристите под мотото "свободни от Covid". Докато в Гърция приоритизираха по-възрастната част от населението, на малките острови възприеха различен метод. Там ще бъдат ваксинирани и млади, и стари по едно и също време – за да могат летовниците да се чувстват особено сигурни през идното лято.

Гърция иска да открие сезона в средата на май. Но не всеки ще има право да се наслади на гръцките курорти. Те са запазени за тези, които или са ваксинирани, имат изградени антитела, или пък могат да представят отрицателен PCR тест. Защото островите искат и занапред да останат "свободни от Covid". Гърция обяви как ще приема туристи през лятото

Големият чар на тези острови е в това, че остават встрани от масовите туристически потоци. Пример в това отношение е Кастелоризо (на снимката отдолу), най-източният остров на Гърция, с площ от само 9 квадратни километра. Той е разположен на 125 километра източно от Родос край южното крайбрежие на Турция.

Близо 500-те негови жители бяха първите гръцки островитяни, които още през януари бяха ваксинирани и с двете дози. 90% от жителите на Кастелоризо се препитават от туризма. През лятото туристите на острова са двойно повече от местните хора.

Малките гръцки островчета има една обща черта: до тях не може да се стигне със самолет, а само с ферибот, който обикновено пътува не повече от веднъж или два пъти седмично. Луксозни магазини и модерни нощни клубове няма. Който иска да почива на тези островчета, се нуждае от порядъчна доза авантюризъм. Туристически държави искат сертификат за ваксиниране

Затова пък ще бъде възнаграден с усещането за неповторима атмосфера. Например на остров Гавдос. Той е разположен в Либийско море, на 40 километра от бреговете на Крит и се счита за най-южната точка на Европа. От южното крайбрежие на Крит до Гавдос се пътува около 4 часа с малък автомобилен ферибот. На острова живеят около 100 души, които дават под наем стаи на туристи. Има и няколко таверни. Плажовете на Гавдос са прекрасни и безлюдни.

Постепенно отпускане на мерките спасява икономиката

Гърция вече обяви, че възнамерява да стартира новия туристически сезон в средата на май. Всичко обаче ще зависи от развитието на епидемията, обясни говорителката на правителството Аристотелия Пелони. Планира се още през този месец да бъдат вдигнати ограниченията за търговските обекти и училищата. С напредъка на ваксинационната кампания, посещението на ресторанти на открито вероятно ще стане възможно през април. Шок за туризма в Гърция: Продават над 300 хотела

Туризмът осигурява близо 1/5 от гръцкия брутен вътрешен продукт. Всеки пети работещ е зает в тази сфера. "Предстоят ни още тежки дни", заяви говорителката на правителството. "Но вече изминаваме последната миля от този маратон."

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички