Хотелите изключват закуската от цената на нощувката, плащаме я отделно


Хотелите изключват закуската от цената на нощувката, плащаме я отделно
Снимка: iStock

14001

Все повече хотели изключват закуската от цената на нощувката и я предлагат отделно, пише вестник "Телеграф". Във Видин например, от 4 проверени хотела, само в един от тях закуската е включена към цената на нощувката. В други въобще не предлагат възможност, а при трети – срещу допълнително заплащане.

За да може да се възползвате от менюто на хотела след нощувката, ще трябва да платите допълнително 8 лева. В Пловдив също немалко места за настаняване имат тази практика, включително и такива с четири звезди. Там се заплаща допълнително за закуска 12 лв., а ползването на басейна на хотела също се доплаща - още 14 лв. Печалбата невъзможна: Как оцеляват хотелите във време на криза?

Експерти твърдят, че тази тенденция се налага в редица хотели, по примера на апартаментите, които се отдават под наем за краткосрочен престой. Според някои собственици изключването на закуската е възможност да не се повишава цената, тъй като има ръст и на разходите за електрическа енергия и поддръжка.

Други места за настаняване пък предлагат кафе машина или кана за подгряване на вода като бонус в стаите, вместо закуска на блок маса в ресторанта.

Нощувките поскъпват с 20-40%

Цените на нощувките пък са между 20 и 40 лв. на човек, като по-скъпо излиза, ако хотелът предлага закуска към нощувката. Заради по-високата цена на тока, газа и хранителните продукти, настаняването в хотел също е поскъпнало с между 20 и 40%. Така, ако преди година цената на двойна стая във Видин с включена закуска беше 50 лв., то сега най-ниската цена за услугата е 60 лв., или с 20% по-скъпо. Нов ръст на цените по Българското Черноморие готвят хотелите

Казусът с ваучерите за храна

Системата с ваучерите за туризъм все още не може да бъде използвана от работещи, които получават част от възнагражденията под такава форма. За това сигнализират туроператори, хотелиери и ресторантьори, които очакваха рекламна и информационна кампания от Министерството на туризма.

Мярката беше гласувана в актуализацията на бюджета, за да се стимулира ползването на туристически услуги и важи до края на годината, като преди това ваучерите можеха да се използват само за храна. Така трябваше да се подпомогне един от най-засегнатите браншове от COVID пандемията. Засега обаче единствено в курортния комплекс Албена приемат ваучери, и то при доплащане на резервирани ваканции. Хотелиерите не искат да приемат ваучери за храна

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Почивката по морето излиза солено

Хотелите са на ръба на оцеляването заради скъпия ток

Високи заплати и скъп ток режат печалбата в туризма

Масово разпродават хотели из цяла България

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички