Колко руски туристи ще дойдат по Българското Черноморие?


Колко руски туристи ще дойдат по Българското Черноморие?
Снимка: Booking.com

7984

Липсват каквито и да било индикации за присъствие на руски туристи по Черноморието. Причината – няма директни полети между България и Русия. От следващия месец стартира авиопрограма с полети през Армения, но крайната цена на билетите ще е друга и вероятно руските туристи ще предпочетат друга дестинация. Руски туристи почти няма да има, продават имотите си у нас

По думите на туроператорът Иван Кирязов авиопрограмата включва полет от Москва през Ереван до Бургас и започва от 4 юли до 29 август. Според него все още не е ясно как ще заработи програмата, като споделя, че през януари е имало заявки за детски летни лагери, но от март са преустановени. Руските туристи се отказват от България. Къде ще отидат?

"Това е един предварителен план и възможност, тъй като заради наложените санкции са прекъснати връзките с Руската федерация и връзката през Армения е вариантът да дойдат руски туристи по Черноморието. Сходна е ситуацията и с Беларус, откъдето също няма да дойдат туристи. А по отношение на Украйна – има резервации, но те не са в този обем. както през 2021 г.", заяви Кирязов. Ето от кои страни няма да дойдат туристи у нас това лято

По думите му ще се разчита основно на Молдова, като и там транспортът ще бъде автобусен. Има някакво раздвижване на туристи оттам, но не може да се прогнозира в какви обеми.

Какво се случва с цените

Туристическите пакети бележат ръст в цените, като първо се повишиха през януари, а след това и през април. Цената е определяща за туристите, а скокът между 10 и 40%, заради скъпите храни и енергоносители. Друг фактор е спекулативното вдигане на цените, като половината от цялото увеличение на цените е именно спекула.

По думите на Кирязов, това би повлияло благоприятно и на цените на туристическите пакети, защото така хотелиерите нямат много алтернативи. "Предвид цената на горивата, тези които искат да почиват на море ще предпочетат Гърция, цените там са по-ниски, а услугите, които предлагат са, с по-добро качество", обяснява той. Цените по морето: Цаца за 10 лв., вода за 12 лв., салата за 35 лв.

Туроператорът посочва, че най-използваните туристически пакети са нощувка и закуска, полупансион и ол инклузив, като някои хотели са повишили цените с до 50%. И допълни, че държавата трябва да контролира спекулативното вдигане на цените.  Каква ще е цената за седмица "ол инклузив" по Българското Черноморие?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Защо руските туристи избягват България?

Без руски туристи у нас и през август

Българите преоткриват родното Черноморие

Губим ли руските туристи за летния сезон?

По морето са недоволни: Туристите са много, но бедни

Ранните записвания на руски туристи за България са спаднали с 25%

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички