Руските туристи се отказват от България. Къде ще отидат?


Руските туристи се отказват от България. Къде ще отидат?
Снимка: iStock

23131

Санкциите, наложени на Русия заради войната ѝ срещу Украйна, навярно почти напълно ще пресушат потока от руски туристи към България, пише DPA. Как от това може да се възползва Турция, разказва Deutsche Welle.

В България и в Кипър туристическият бранш тръпне в несигурност преди новия сезон. Санкциите, наложени на Русия заради войната ѝ срещу Украйна, вероятно почти напълно ще пресушат потока от руски туристи към тези две дестинации, коментира германската агенция DPA. Защо руските туристи избягват България?

Руснаците ще отидат да харчат парите си в Турция?

След като по време на пандемията оборотът в туристическия бранш се срина, сега мнозина предприемачи се боят, че ще фалират. От всичко това може да спечели Турция. Анкара се обявява против санкциите и държи въздушното си пространство отворено за руски самолети.

В интервю за кипърската телевизия руският посланик в Никозия Станислав Осадчий безцеремонно заяви малко след началото на войната: "Откъде Кипър ще вземе руските туристи? Те просто няма да дойдат." Никозия затвори въздушното си пространство за руски самолети и сама ще си бъде виновна за липсата на туристи, заяви Осадчий. И добави, че вместо в Кипър, руснаците ще отидат да си харчат парите в Турция. Кипър измисли как да замести руските и украинските туристи

В предишни години 1/4 от туристите в Кипър бяха руснаци. "Ако предположим, че ще се лишим от тези туристи, това ще ни струва около 2% от БВП", предупреждава кипърският финансов министър Константинос Петридис. "Златните" паспорти - ключът на руснаците за Запада

И в България очакват тежък сезон

Лош летен сезон се очертава и по Българското Черноморие, пише още германската агенция. В черноморските хотели сега са настанени бежанци от войната в Украйна. През лятото в България сигурно няма да пристигнат не само руските и украинските летовници, но и онези около 350 000 руснаци, които са собственици на имоти по курортите: в момента между двете страни няма самолетни връзки. Санкциите срещу Русия блокират продажбите на имоти по морето

Откакто започна войната, няма резервации за Българското Черноморие и от Западна Европа. Туристите вероятно се боят, че България е прекалено близо до сцената на военни действия. "Туристическият сезон ще бъде слаб, подобен на този през 2020 г. Трябва да забравим за туристи от Русия и Украйна. Западните туристи също ще бъдат по-малко – никой не би отишъл на курорт, знаейки че само на няколкостотин километра падат ракети", каза пред Actualno.com бившият министър на икономиката Николай Василев.

Все повече руснаци и украинци искат да купят имоти в Турция

Все още не е ясно дали в резултат от всичко това през тазгодишното лято руските туристи наистина ще се отправят към Турция. Тамошният туристически бранш също се бои от загуби. "Ако войната продължи и няма никакво ново развитие, тогава ще пристигнат само 30% от руснаците", казва пред DPA Мехмет Ислер от туристическото сдружение "Етик". Турция постави рекорд по туристи през 2019 г. Сега се моли да дойдат

Той споделя, че вече има вълна от отказани резервации. По данни на официалната статистика през 2021 г. в Турция са влезли 4,6 милиона руски туристи - повече от всички други националности. Те са следвани от 3 милиона германци и 2 милиона украинци.

Близо 14 000 руснаци са избягали в Турция само в първите седмици след избухването на войната в Украйна. Сред тях са антивоенни блогъри, журналисти, бизнесмени, учени и активисти. Същевременно в Турция са пристигнали над 49 000 украинци, бягащи от военните действия. Руските и украинските граждани не се нуждаят от виза за влизане в Турция и могат да останат до 3 месеца в страната. Защо руснаците емигрират в България?

Брокерите на недвижими имоти в Анталия съобщават, че значително повече руснаци и украинци се интересуват от покупка на имоти. Йозкан Текче от агенцията за недвижими имоти Antalya Homes казва, че търсенето е два и половина пъти по-високо, отколкото през предишни години. Чужденци купуват като луди евтините имоти в Турция

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу наскоро заяви пред CNBC, че приветства в страната санкционираните руски олигарси като туристи и инвеститори, стига техните бизнес сделки да се придържат към международното право.

Турция поддържа неутралитет и играе ролята на медиатор между Русия и Украйна, като е домакин на преговорите между представители на двете държави. Турските власти дори разрешиха на руските олигарси да паркират яхтите си в турските пристанища.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Без руски туристи у нас и през август

България е на 6-о място сред най-популярните дестинации за руснаците

Масово разпродават хотели из цяла България

Войната в Украйна вече удари туризма в Гърция

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички