Санкциите срещу Русия блокират продажбите на имоти по морето


Санкциите срещу Русия блокират продажбите на имоти по морето
Снимка: БГНЕС

23688

Пазарът на недвижими имоти по Българското Черноморие, който доста се активизира по време на пандемията от Covid-19, е пред неочаквано изпитание. Санкциите срещу Русия са направили продажбите на ваканционни жилища на руски граждани почти невъзможни.

Дълги години руснаците бяха основните купувачи на жилища в морските ни курорти: много от тях прекарваха отпуските и лятната си почивка в България, а имотите им излизаха изгодно предвид добрите им доходи. Имотите в България са най-евтини за руснаците

Но през последните 2-3 години руските граждани масово започнаха да продават апартаментите си по по Черноморието заради обезценяването на рублата и невъзможност да обслужват кредитите в евро, посочват брокери на imoti.net. Купувачите са основно българи, които искат да вложат спестяванията си в недвижимости, вместо да ги държат без лихва в банките. Руснаци масово разпродават имоти по българското Черноморие

След избухването на войната в Украйна и последвалите санкции срещу Русия обаче имотните сделки са блокирани. Твърде бавно и сложно е изпращането на необходимите документи на руските собственици, намерили купувач за имота си, с което сделките трудно могат да бъдат подготвени, пише вестник "Сега".

Най-голям проблем създава изключването на руските банки от системата за разплащане SWIFT. Това прави невъзможно купувачите да направят превод към руска банка. В по-редки случаи руски граждани имат сметка в българска банка, но след санкциите се оказва, че те могат да разполагат със средствата си, но не и да получават входящи преводи. Т.е. не могат да получат пари от продажбата на имота си. В същото време разплащането в брой за суми над 10 000 лв. е законово нарушение.

Единственият вариант засега остава разплащане към упълномощено от продавача лице. Като следствие от тези санкции една част от сделките не се осъществяват и руснаците не могат да продадат жилищата си, въпреки че ги предлагат на атрактивни цени, казват брокери.

Търговците на имоти посочват и друг проблем. Руски собственици на апартаменти във ваканционни комплекси у нас, които нямат намерение да ги продават, срещат затруднения с плащането на годишните такси за поддръжка заради блокираните банкови преводи. Това ще влоши стопанисването на тези комплекси, ще доведе и до съкращение на персонала за поддръжка. Над 400 000 руснаци имат имоти в България

Цените растат

Трудно е да се правят прогнози как ще се развие пазарът на ваканционни имоти занапред. В същото време има голям интерес към морски жилища в Слънчев бряг, Равда, Созопол, Златни пясъци, Бяла и Обзор, казват брокери. Заради този засилен интерес през миналата година цените на ваканционните имоти по Черноморието се увеличиха. Ако в началото на 2020 г. можеше да се намери двустаен обзаведен апартамент на Южното Черноморие на цена до 35 000 евро, то от миналата година вече е трудно да се открие такова жилище за по-малко от 45 000 евро. Бум на сделките с имоти, цените по морето скачат

Наред с българите като купувачи все по-често се срещат граждани на Чехия, Словакия и Полша. Около 30% от сделките по Черноморието през последната година са сключени с купувачи от тези три страни, посочват от imoti.bg.

От началото на пандемията се наблюдава и друга тенденция – германци сключват едногодишни договори за наем на ваканционни апартаменти. Все още е доста слаб интересът от украински граждани към ваканционните имоти. По-скоро те търсят жилища под наем в населени места с училища и възможности за работа.

Средните цени на имотите в българските курорти плавно нарастват, като жилищата по морето остават по-скъпи от тези в планината.

Най-висока е цената в курорта "Св. Св. Константин и Елена", където двустаен апартамент се търгува средно по 1100 евро на кв. метър. Плътно зад него е Созопол, където може да си намерите подобно жилище за 1000 евро на кв. метър. Цените на ваканционните имоти в Поморие и Свети Влас се движат около 900 евро на кв. м. Най-големият български курорт – Слънчев бряг е едва на пето място с 680 евро на кв. м. Желаещите да притежават апартамент в курорта Боровец трябва да отделят поне 860 евро на кв. м, а в Банско и Пампорово съответно 650 и 620 евро на квадрат.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Руснаците продължават да купуват имоти у нас

Близо 40% от руските чиновници се интересуват от имоти в България

Няма да има по-високи данъци за имотите в курортите

Защо руснаците емигрират в България?

Банките свалят все повече оценките на имотите

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички