На кои места в Гърция маските са задължителни?


На кои места в Гърция маските са задължителни?
Снимка: iStock

5993

Носенето на маски в Гърция е задължително на все повече обществени места. Властите налагат строги правила за употребата им, защото ги считат за основно предпазно средство срещу коронавируса.

Маските са абсолютно задължителни в градския транспорт, таксита, болници, частни лекарски кабинети и фризьорски салони. От този уикенд клиентите на супермаркетите също са длъжни да носят маски.

В самолети и фериботи не се позволява качване на пътник, ако не е с маска. На корабите пътуват и проверяващи екипи, които следят за спазване на всички предпазни мерки.

Туристите в страната са информирани на няколко езика за местата, на които е задължително носенето на предпазна маска. В повечето музеи и археологически паметници носенето на маска е препоръчително, но за посещение на Акропола в Атина е задължително. Глобата за хората без маски на тези места е 150 евро.

"Използването на немедицинска маска в супермаркетите от служители и потребители е задължително", потвърди в Twitter генералният секретар по търговията и защитата на потребителите Панайотис Стампулидис.

Здравните експерти предупреждават за възможна предстояща втора вълна от коронавирус. Най-голямото им опасение е разпространението на вируса в няколко региона и увеличаването на инфекциите с "неясен източник".

Наложените от властите противоепидемични мерки често се нарушават в кафенетата и крайбрежните барове и заведения, където не се спазва социалната дистанция и често се струпват хора, а персоналът нерядко е без маски.

Гръцките власти следят изкъсо спазването на мерките, а стотици здравни инспектори проверяват магазини и ресторанти. Те са инструктирани да глобяват и дори да затварят заведения при нарушения. От правителството апелират: "Спазвайте дистанция, носете маски".

При над 4000 теста взети на граничните пунктове за ден няма нито един регистриран положителен резултат, информират от гръцкото здравно министерство, цитирани от БНР. Гърция затвори Маказа, вече не пуска сърби

За всички чужденци, влизащи през единствения отворен сухопътен вход в страната – "Кулата - Промахон", остават в сила изискванията за електронна декларация с баркод, отрицателен тест за коронавирус и фактура за заплащане на теста, за да се гарантира неговата достоверност.

Въпреки строгите противоепидемични мерки, Гърция няма да затваря границите си за чужденци, увери министърът на туризма Харис Теохарис.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички