Популярен европейски град въвежда входна такса за площада си


Популярен европейски град въвежда входна такса за площада си
Снимка: iStock

5978

Туристите, посещаващи южния испански град Севиля, скоро ще трябва да плащат такса, за да разгледат широкия, богато украсен площад Plaza de Espana. Таксата е част от плановете за контрол на туристите в публичното открито пространство, отбелязват от кметството.

„Планираме да затворим Plaza de Espana и да таксуваме на туристите, за да финансираме опазването и безопасността му“, посочва кметът Хосе Луис Санс в публикация в социалната медийна платформа X, придружена с видео, показващо липсващи плочки, повредени фасади и улични търговци, заели ниши и стълби.

Завършен с полукръгла неомавританска дворцова структура, рамкирана с високи кули в двата края и четири моста над ров, Plaza de Espana е част от комплекс, построен за Иберо-американското изложение от 1929 г. Проектиран е да отразява испанския характер в своята архитектура и декорации с плочки. Хиляди хора от цял свят го посещават ежедневно в конски каруци или пеша.

Сградата служи като снимачна площадка на филма „Призрачната заплаха“ от поредицата „Междузвездни войни“ от 1999 г. и също е гореща точка на културния живот в Севиля, където се провеждат концерти, пиеси и модни ревюта.

Снимка: iStock

Въпреки че Санс дава ясно да се разбере, че местните жители все още ще имат свободен достъп до площада, много потребители на X, включително от Севиля, бързо разкритикуваха плана.

„Туристическият данък за ВСИЧКИ посетители предизвиква по-малко дебат и генерира повече приходи. Слушайте хората, а не хотелиерите“, пише потребител.

Друг добавя: „Това, което хората искат от вас, е данък върху туризма и общо регулиране на масовия туризъм, който унищожава града ни“.

С над 3 млн. туристи годишно и население от 700 000 души, Севиля е третият най-посещаван град в Испания, която пък е сред най-посещаваните страни в света, като туризмът представлява 13% от БВП.

Много градове се борят да намерят баланс между така необходимия за бюджета им туризъм и запазването на своята привлекателност за местните жители. Италианският лагунен град Венеция например ще въведе пробна такса от април, за да ограничи броя на еднодневните екскурзии.

Източник: CNN Travel

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Влизат в продажба билетите за входната такса до Венеция. Какво трябва да знаете?

Един от най-посещаваните италиански градове въвежда дневна такса за туристите

Още един екзотичен остров въведе такса за туристите

Една от най-популярните забележителности в Рим става платена

Кои са най-добрите туристически дестинации за посещение през 2024 година?

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички