Повечето страни искат туристи, но този град предупреждава някои посетители да стоят настрана


Повечето страни искат туристи, но този град предупреждава някои посетители да стоят настрана
Снимка: iStock

2727

Някои места по света правят всичко възможно, за да привличат повече туристи, като премахват изискванията за виза или предоставят самолетни билети например.

Но Амстердам има други проблеми – наличието на прекалено много туристи, идващи с цел забавление, включващо прекомерна употреба на алкохол и наркотици. Поради това градът стартира кампания, която призовава някои посетители да стоят настрана. Кампанията е насочена основно към британците от мъжки пол на възраст между 18 и 35 години, като ги призовава „да стоят настрана”, ако планират да пътуват до града с цел употреба на наркотици и обикаляне по партита.

Местната власт в Амстердам стартира онлайн кампания във Великобритания през този месец, опитвайки се да задържи настрана „причиняващите неудобство посетители”, посочват от властите в съобщение до медиите от миналата седмица, предава CNBC.

Около 360 000 посетители, реализирали нощувки, от Великобритания са посетили Амстердам през 2020 година, според данните на Statista.

Привличане на туристи: Хонконг раздава 500 000 безплатни самолетни билета

„Стой настрана” кампанията е насочена към посетители, които използват конкретни изрази в интернет търсачките като „ергенско парти Амстердам” или „евтин хотел Амстердам”, като им показва послания с предупреждения, посочват властите. Посланията изобразяват рисковете и последствията от „прекомерна злоупотреба с наркотици и алкохол”, добавят от управата на нидерландския град.

Видео реклама предупреждава, че „Идване в Амстердам за луда нощ + напиване = 140 евро глоба”, придружена с кадри, показващи как полицията слага белезници на млад мъж.

Друго видео показва мъж, който е изнесен на носилка, придружено с текст „Идване в Амстердам за използване на наркотици + загуба на контрол = посещение на балница”.

Местните власти посочват, че ще разширят кампанията през годината, за да обхванат и туристи от Нидерландия и други страни от ЕС.

Гръцкият туризъм след пандемията: възстановяването през 2022 г.

Хотелите в Амстердам отчитат около 1.75 млн. чуждестранни посетители и 1.1 млн. местни посетители през 2021 година, според данните на Statista.

Борба с прекомерния туризъм

Кампанията е само част от мерките, които Амстердам предприема срещу прекомерния туризъм и привличането на туристи с различен профил.

Кампанията „Как да Амстердам” (How to Amsterdam) стартира този месец, като ще използва медии и хотелски съоръжения, за да информира посетителите какво представлява неприемливо поведение в града, като пиянство, безредици и купуване на наркотици от дилъри на улицата, посочват властите.

Градът обяви през февруари нови мерки в квартала на червените фенери с цел „намаляване на нередностите и престъпленията”. Мерките включват забрана за пушене на канабис на улицата, понижаване на продажбите на алкохол, по-ранно затваряне през уикендите на барове, клубове и местата за секс услуги, посочват властите.

През 2021 година кметът и общинските съветници на Амстердам се съгласиха за план за затварянето на квартала на червените фенери, като преместят „еротичният център” далеч от центъра на града, сочи информация на The Guardian.

Турция отчете рекордни приходи от туризъм през 2022 година, тази година очаква още повече

Въпреки всичко, Амстердам трябва да направи „дори повече” през идните години, за да даде на туризма устойчиво място в нашия град”, казва заместник-кметът Софиян Мбарки в съобщение до медиите.

„Амстердам е метрополия и това включва суматоха и оживление, но за да поддържаме нашия град годен за живеене, сега избираме да поставим ограничения, вместо да позволяваме безотговорен растеж”, казва той.

Тайланд налага данък за чуждите туристи

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички