Призрачният град, който се възроди и привлече 200 000 туристи


Призрачният град, който се възроди и привлече 200 000 туристи
Снимка: iStock

28295

Името Вароша сигурно ви звучи познато. Не се подвеждайте – не става дума за красивите старинни квартали на Ловеч и Благоевград, макар те да имат своя неоспорим чар. В света има една по-известна Вароша – изоставеният южен район на кипърския град Фамагуста. Историята му е не по-малко интересна, но и доста драматична.

През 60-тe години на XX век приказният 3-километров плаж с фин пясък на Вароша привлича туристи от цял свят и курортът бързо печели завидна популярност. Tук почиват звезди като Елизабет Тейлър, Бриджит Бардо, София Лорен. В един период Вароша осигурява половината от туристическите приходи на Кипър, разказва Deutsche Welle.

Призрачен град

Но едва ли някой предполага, че приказката скоро ще се превърне в трагедия. През 1974 г. избухва война, а турските окупатори превземат Фамагуста, с който е свързан плажът, а 40 000 кипърски гърци са принудени да напуснат домовете си. Райското кътче с финия пясък се превръща в призрачен пейзаж зад бодлива тел, а модерната туристическа зона започва да прилича на пустиня.

Властите забраняват достъпа до Вароша, като забраната важи за абсолютно всички, независимо дали са кипърски гърци или турци и това продължава близо половин век. До наши дни районът е необитаем: изоставените сгради се рушат, а всичко вътре в тях е плячкосано през годините. Повечето улици са обрасли с висока растителност, а кварталът заслужено е наричан призрачен град.

Въпреки че е част от непризнатата Севернокипърска турска република, този район не изпада в забвение, а Фамагуста и до днес си остава символ на разделението на острова. Вароша има идеално географско местоположение и огромен туристически потенциал, а икономическата му тежест е сериозен акцент в преговорите между турци и гърци.

Изненадата на Ердоган

Миналата есен турският президент Реджеп Тайип Ердоган изненада всички с екстравагантен ход, обявявайки че част от плажа отново ще може да се използва за туризъм – нещо напълно неочаквано както за кипърските гърци, така и за кипърските турци.

Някои местни политици виждат път за възраждането на Вароша (който турците наричат Мараш), като шанс бившите собственици получат обратно имотите си, а двете страни да работят заедно за икономическото възстановяване на туристическата дестинация. Но Ердоган изглежда е имал други планове и поставя всички пред свършен факт – плажът е отворен, а неговия човек Ерсин Татар е избран за президент на Северен Кипър.

Турските власти изглеждат се опитват да превърнат града от безлюдна пустиня в история на успеха. Президентът Татар гордо обявява, че близо 200 000 туристи вече са посетили Мараш (Вароша), който е частично отворен за посетители по волята на неговия ментор Ердоган. Никой не може да докаже дали цифрата е точна, или преувеличена и каква е националността на въпросните посетители.

След отварянето бившият призрачен град привлича както жители на Северен Кипър, така и чуждестранни туристи, а природата и пейзажът около града също допринасят за привлекателността му, пише Анадолската информационна агенция. Според Татар съживяването на Вароша е донесло иновации и разширяване на Газимагуса (турското име на Фамагуста), а икономическият и туристическият потенциал на града ще бъде от полза за страната.

Кипърските турци поглеждат все по-смело и към петролните и газови залежи край бреговете на острова, защото знаят, че зад гърба им е Ердоган. "Турция е както нашата родина, така и страната ни гарант, и най-голямата и мощна държава в този регион. Нашето господство в Източното Средиземноморие ще подсили както Турция, така и Севернокипърската турска република", уверен е лидерът на кипърските турци.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички