Пустинята, която монтира светофари за камили. Защо?


Пустинята, която монтира светофари за камили. Защо?
Снимка: iStock

3600

Пустинята е последното място, на което очаквате да попаднете на задръствания. А какво ще кажете за задръстване с камили? Имено това се слува в сред дюните на планината Мингша и живописното място Crescent Spring Scenic Spot в Китай, пише Daily Mail.

Проблемът до толкова се изостря, че местните власти измислят уникално, единствено по рода си в световен мащаб решение – камилски светофари.

Уникалната система беше инсталирана през 2021 г. на популярното място в покрайнините на град Дунхуанг в северозападната китайска провинция Гансу.

Сигналите са подобни на обикновените, използвани във всички краища на света, като показват същите традиционни зелени символи за пешеходци от едната страна. Но от другата страна показват отличителен образ на двугърба камила.

Десетки светофари бяха монтирани по протежение на живописния маршрут, за да позволят на пешеходците да пресичат между дългите колони от камили.

 

Снимка: iStock

Когато свети зелената камила, животните могат да преминават, а когато свети червената камила, камилите спират, за да пропуснат пешеходците.

Въпреки че светофарите работят, за да ускорят язденето на камили през пустинята, това не прави района по-малко натоварен – устройствата сами по себе си се превърнаха в популярна туристическа атракция.

Според China Daily и компанията, отговаряща за операциите на живописното място, повече от 3,7 млн. туристи са го посетили миналата година, като 42% от тях са избрали да яздят камила.

Живописният район е дом на около 2 000 камили, всяка от които транспортира множество туристи на ден. Разходките с камили се управляват от местни селяни, които вземат около 100 юана (12 евро) на турист за едночасов преход с камила.

Източник: Daily Mail

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Свръхтуризъм: Град поставя двуметрова ограда, за да блокира популярно място за селфита

Защо луксозни курорти в тези популярни острови местят часовниците с час напред?

Парк за милиони: В Абу Даби построиха река в пустинята

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички