Резервациите за круизи за следващата година достигнаха рекордни стойности


Резервациите за круизи за следващата година достигнаха рекордни стойности
Снимка: iStock

5863

Следващата година се очертава като изключителна за круизни ваканции, като туристи от цял свят с различни приходи и бюджетни възможности са резервирали пътувания, надвишаващи предипандемичните обеми. Това сочат данните на американски круизни оператори и туристически агенти, предава Reuters.

Пътниците са се насочили към круизи през 2024 г., тъй като все още са по-евтини от наземните алтернативи. С огледна на това, че нивата на заетост се доближават до предпандемичните, операторите планират да увеличат цените през следващите месеци.

„Като цяло пазарът е изключително силен, особено най-високият клас луксозни круизи“, казва Боб Левинщайн, главен изпълнителен директор на крузиния пазар Cruise Compete.

Въпреки че пътниците са отменили или отложили планираните ваканции до Близкия изток, круизните резервации ще достигнат рекордни нива през 2024 г., отбелзява анализаторът на Truist Securities Патрик Шоулс.

Снимка: iStock

Преди атаките в Израел на 7 октомври, броят на резервациите е бил с около 25% по-високи спрямо 2019 г. за резервации през 2020 г. По думите на Скоулс през ноември 2024 г. резервациите са били с около 20% повече, отколкото през същия период на 2019 г.

„Търсенето за 2024 г. е продължило да се ускорява, като резервациите са надвишили в значителна степен нивата от 2019 г.“, казва главният изпълнителен директор на Royal Caribbean Group Джейсън Либърти.

Очакванията са около 35,7 млн. пътници да пътуват с круизи през 2024 г., което е ръст спрямо 31,5 млн. през 2023 г. и е с 6% повече от броя на пътниците, плавали през 2019 г., според Асоциацията на международните на круизни линии (CLIA).

Изпълнителният директор на Carnival Джош Уайнщайн заяви, през септември, че обемите за 2024 г. са се понижили, тъй като компанията не разполага с повече свободни места, които да продава въпреки растежа с 5% на капацитета от 2023 г.

Снимка: iStock

По-малките оператори казват, че обемите са препълнени. Базираната в Осло частна луксозна круизна компания SeaDream Yacht Club заяви, че резервациите са толкова много за 2024 г. и 2025 г., че вече има такива за есента на 2026 г., според главния изпълнителен директор Атле Бринестад.

Туристическата агенция Marvelous Mouse Travels, започнала да планира ваканции на Дисни, казва, че търсенето през 2024 г. значително е надхвърлило това през 2018 г. и 2019 г., отбелязва Кари Дилън, собственик на агенцията, базирана в Хънтърсвил, Северна Каролина.

Royal Caribbean заяви пред инвеститорите, че през третото тримесечие 2/3 от гостите или са пътували с круизни кораби за първи път, или са използвали Royal Caribbean за първи път. Според данните на Liberty хората, направили повторни резервации са нараснали двойно.

Компанните за онлайн пътувания са отчели бума на круизите.

„Пътуващите круизи са лоялни, като данните сочат, че по-голяма част от хората, които веднъж са били на круиз, ше го направят отново, което е предпоставка устойчив растеж“, казва Бен Харел, управляващ директор в Booking.com.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Големите круизни компании включват България в програмите си

Европейска столица забранява круизните кораби, за да ограничи туристите

Истински бум на туризма в Европа въпреки липсата на посетители от Русия и Китай

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички