Руснаците и беларусите се връщат по морето


Руснаците и беларусите се връщат по морето
Снимка: iStock

10119

Докато по Северното Черноморие започнаха да затварят хотели заради липсата на туристи, на юг мислят за удължаване на туристическия сезон. Седмица след отварянето на пазара и премахването на задължителната 14-дневна карантина, България прие първите 200 туристи от Беларус, разказва NOVA.

На 1 септември беше премахната задължителната карантина и задължителният PCR тест за влизащите у нас граждани на Беларус. Това даде възможност туристическият бранш да вземе глътка въздух в края на сезона. Украинците ще влизат у нас без PCR тест

"Защото началото наистина беше ужасно, аз бях загубил всякакви надежди за Беларус. Благодарение на общите усилия обаче най-вече на нашето министерство на туризма, това се случи", коментира туроператорът Тодор Камарашев.

С полет от Минск в Бургас кацнаха първите 190 туристи. Те ще отседнат в хотели в Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас и в Созопол. Гостите разказват, че с нетърпение очаквали България да отвори границите си.

"Ние никъде не можехме да летим от март досега. Много сме щастливи, че България отвори границата си, за да можем да си починем, защото при нас вече е хладно", казва Елена.

"Аз съм в България за първи път. Мой много добър приятел ми каза, че тук е чудесно за почивка", коментира Евгений.

Бум на туристи в малките курорти по морето

Гражданите на Беларус са спокойни, че хотелите у нас прилагат достатъчно сигурни условия за почивка. "Аз мисля, че България е надеждна страна", казва Елена.

Заради това и туроператорът очаква до края на септември в Бургас да пристигнат още 4 самолета от Минск. Така, докато на север затварят хотели, на юг туристическият сезон ще се удължи поне до началото на октомври. Това щяло да компенсира поне малко огромните загуби заради коронавируса. Липсата на чужди туристи заплашва сезона по морето

"Защото колкото и да посрещаме хора от Беларус и Украйна, спадът в нашата фирма ще е горе долу 90%. Ние средно сме посрещали по 60 000 туристи на сезон, тази година не знам дали ще посрещнем и 6000", посочва Тодор Камарашев.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички