Ръст на пътуванията за празниците в Европа, въпреки предупрежденията за сигурността


Ръст на пътуванията за празниците в Европа, въпреки предупрежденията за сигурността
Снимка: iStock

1492

Пътуванията в Европа по време на натоварения празничен сезон надхвърлят нивата от 2022 г., въпреки предупрежденията за сигурността от властите, тъй като потребителите са решени да се насладят на празниците, което удължава туристическия бум след пандемията.

Коледните базари и популярните туристически обекти в градове като Мюнхен и Париж са са особено оживени напоследък, макар и със засилено полицейско присъствие, като пътуванията около празниците в ЕС и Великобритания се очаква да надхвърлят с 22% тези от 2022 г., сочат данни на ForwardKeys.

Скокът се дължи на постпандемичното търсене, казват ръководители и анализатори, като някои хора пътуват, за да се видят със семействата си за Коледа за първи път от пандемията насам.

Предупрежденията относно сигурността остават в съзнанието на туристите. В края на ноември служители по сигурността в Европа предупредиха за увеличаващия се риск от нападения, свързани с войната между Израел „Хамас“, като най-голямата заплаха идва от потенциални нападатели, определяни като „самотни вълци“.

Снимка: iStock

Трима души загинаха при две нападения на ислямистки екстремисти във Франция и Белгия през октомври, а двете държави, както и Австрия, Словения и Босна и Херцеговина, повишиха нивата на тревога от терористична заплаха. Италия наложи отново граничен контрол със Словения, изтъквайки като причина риска от влизане на екстремисти в страната.

Отчетено е леко увеличение от 2,4 на 3% на отменените резервации за билети в периода 21 – 31 декември, казват от ForwardKeys.

„Този брой е малък, но може да е вследствие на терористичните предупреждения от началото на конфликта между Израел и „Хамас“, казва Хуан Гомес, анализатор във ForwardKeys.

Пътуванията продължават

Туристите продължават да посещават масово популярни дестинации, демонстрирайки повишено доверие към мерките за сигурност в Европа. Посещенията за Коледа на места като Италия, Австрия и Швеция също нарастват с 25% или повече на годишна база.

Туристите казват, че с увеличаването на предупрежденията в последните години и засилването на сигурността в Европа във връзка с тях има едно по-силно усещане за спокойствие, което ги кара да не отменят плановете си за пътуване.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европейските градове, които наистина си заслужава да посетите по Коледа

Кои са най-търсените туристически атракции в света?

Санторини, Лондон, Лисабон: 10 по-евтини алтернативи на популярни дестинации

За какво да внимаваме, когато резервираме почивка за празниците?

Кои са най-добрите градски дестинации в света за 2023 година? 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички