Европейските градове, които наистина си заслужава да посетите по Коледа


Европейските градове, които наистина си заслужава да посетите по Коледа
Снимка: iStock

15049

Никъде празничното очарование не е такова, както в континентална Европа.

Със своето хладно време и готическа чувствителност, Старият континент – особено северните части, е идеален за търсещите перфектната зимна празнична атмосфера по това време на годината.

От австрийската Виена до шведския Гьотеборг, CNN Travel представя списък европейските градове, в които можете да се насладите на Коледа, както никъде другаде по света.

Виена, Австрия

Снимка: iStock

Красивата австрийска столица излъчва празнично очарование в края на годината. И докато елхата и емблематичният коледен базар, разположени извън грандиозния Ратхаус – кметството на Виена, са важни спирки, пазарът в Spittelberg определено си заслужава да бъде посетен.

Разкошни занаятчийски предмети и ръчно изработени пуловери са само част от продуктите, които се предлагат на празничните щандове, разположени по улиците на квартал Biedermeier.

Посетителите могат да пийната греяно вино (gluhwein) и да се разходят, докато се любуват на това как архитектурата изглежда специално създадена за празниците.

Халщат, Австрия

Снимка: iStock

Разположен на брега на Hallstätter See и заобиколен от извисяващи се алпийски върхове, град Халщат и неговият зашеметяващ пейзаж са под на закрилата на ЮНЕСКО.

Градските къщи от 16-ти век, малките улички и гарантираният сняг по Коледа го правят най-добрата дестинация за празнично настроение. Коледният базар в Халщат, центриран около пазарния площад, е легенда.

Представете си ярко осветено дърво, сцена на Рождество Христово, изработена от местни занаятчии, както и сергии, продаващи ръчно правени декорации и греяно вино – почти сте на път да разберете колко специално е това място.

Тромсьо, Норвегия

Снимка: iStock

Статутът на Тромсьо на културен център отдавна е гарантиран – със зашеметяващата му арктическа катедрала, чест дом на концерти и събития. Но през празничния сезон, когато няма дневна светлина, градът, разположен високо над Арктическия кръг, става задължителен за посещение.

Улиците са обсипани със светлини, докато сергиите на коледния пазар са разпръснати навсякъде, включително до пивоварната Mack – най-северната в света.

Посетителите могат да пият бира или горещ шоколад от Rakettkiosken на централния площад, където има огнище, преди да се качат на кабинковия лифт над града, за да зърнат северното сияние.

Колмар, Франция

Снимка: iStock

В цяла Европа има много прекрасни коледни базари. Но малко от тях пленяват въображението или се наслаждават на приказна обстановка като тази на Колмар, във френския регион Елзас.

Не по-малко от 6 тематични базара могат да бъдат намерени в центъра, свързани с осветени улици, където уютни дървени хижи са притиснати плътно една до друга. Резултатът е наистина забележителен.

Около 17 ч. в сряда и събота детски хор поема към местния канал, известен като Petite Venise или Малката Венеция, пеейки коледни песни и осигурявайки още повече празнично настроение.

Рудесхайм, Германия

Разположен в сърцето на долината на река Рейн, градът е топ дестинация през цялата година. Но след като Коледа наближи и нощта настъпи, Рудесхайм на кратко пътуване с лодка или влак от Франкфурт, придобива специална атмосфера.

Тези, които пристигат с лодка, могат да използват безплатния транспорт до Коледния пазар, пълен със сергии за подаръци и традиционни празнични ястия от цял свят. Средновековните сгради и алеи на града гарантират класическото празнично усещане.

Отпиването на кафе Rudesheimer, направено с бита сметана, настърган шоколад и бренди, е сигурен начин да се предпазите от студа.

Брюж, Белгия

Снимка: iStock

Някога жизненоважен търговски метрополис, средновековният център на Брюж, защитен от ЮНЕСКО, е изпълнен със сгради, които приличат на джинджифилови къщи, след като празничните светлини бъдат включени.

Всяка година ежегодният фестивал Winter Glow превръща целия град в едно голямо празнично тържество. Има два коледни базара, плаваща ледена пързалка на Minnewater – езерото на любовта. Посетители могат да се насладят на вкусен белгийски горещ шоколад в комбинация с вафла.

Гьотеборг, Швеция

Гьотеборг е пълен с празнични изненади за тези, които не се борят да се справят със скандинавския студ. А основната е коледният базар Liseberg. Разположен в увеселителен парк, отбелязващ своята стогодишнина през 2023 г., посетителите могат да се насладят на разходки и да опитат деликатеси от цялата страна.

Трикилометровата алея на светлините на града, която се простира от Liseberg до пристанището, също си заслужава да бъде проучена. Посетете града на 13 декември и се включете в традиционните празненства в чест на Света Лусия, католически светица, която се смята за символ на светлината в тъмнината.

Твърди се, че дългогодишната традиция е вдъхновена от празненствата на зимното слънцестоене.

Тбилиси, Грузия

Снимка: iStock

За пристрастените към Коледа, Грузия – и по-специално нейната столица Тбилиси, трябва да бъде тяхната празнична дестинация номер едно. В страната живеят предимно православни християни, а Коледа се пада на 7 януари, а не на 25 декември.

Докато празненствата продължават и през Новата година, основният празничен ден тук е 31 декември, когато местните си разменят подаръци, а градът е озарен от фойерверки.

Огромното новогодишно дърво пред старата сграда на парламента на авеню Rustaveli и близките коледни базари са сред останалите празнични акценти в Тбилиси. Мразовитото време донякъде допринася за празника, както и светлинните из целия град.

Валкенбург, Нидерландия

Снимка: iStock

Валкенбург, в южната част на Нидерландия, носи много от обичайния европейски коледен чар, привличайки посетителите със светлини, украса, сергии и изобилие от греяно вино. Това, което го прави специале, обаче е фактът, че всички те могат да бъдат намерени под земята.

Коледните пещери на града са популярни по цял свят, а по-голямата е дом на един от най-големите коледни пазари на закито в Европа.

От Кадифената пещера, която датира от около XI или XII век, добит камъкът, използван за изграждането на замъка на Валкенбург. Мястото е служило и като убежище по време на Втората световна война.

Рованиеми, Финландия

Снимка: iStock

Разположен във финландска Лапландия, Рованиеми е наистина великолепна коледна дестинация по най-различни причини. Северното сияние, традициите на местното население саами и невероятната сауна култура на Финландия са само няколко от причините да го посетите.

С края на годината обаче градът се наслаждава на факта, че е домът на Дядо Коледа. Въпреки че посетителите могат да го видят през цялата година, комбинацията от снега и доброто настроение с наближаването на Коледа прави нещата да изглеждат още по-магически.

Вроцлав, Полша

Снимка: iStock

Вроцлав се смята за един от най-красивите градове в Полша, но на Коледа нещата отиват на съвсем друго ниво.

Градският коледен базар, разположен на Plac Solny и Market Square, е дом на над 250 сергии, както и превъзходен панаир и мигащи светлинни инсталации. Архитектурата също улавя това коледно усещане с готическите си структури.

Ротенбург об дер Таубер, Германия

Снимка: iStock

Поразителната архитектура на този типичен немски град в сърцето на Бавария е достатъчна, за да му придаде коледно усещане, независимо от времето, по което го посещавате. Но годишният Reiterlesmarkt наистина го отличава.

Reiterle, известен също като малкия конен ездач, е митична фигура, за която се казва, че посещава града през зимата в продължение на хиляди години. Пристигането му е част от коледната традиция тук, затова пазарът е кръстен на него.

Резултатът е фантастично пространство, което се наслаждава на своята история и простите удоволствия като от обилна храна и топъл алкохол.

Източник: CNN Travel

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Спокойни и евтини: Кои европейски градове да посетите тази зима?

Санторини, Лондон, Лисабон: 10 по-евтини алтернативи на популярни дестинации

Кои са най-търсените туристически атракции в света?

Топ 100 на най-добрите градове за 2024 година

Свръхтуризъм: Как популярните дестинации по света се справят с тълпите от туристи?

5-те града в света, които е най-подходящо да посетите по Коледа

5 държави, в които е забранено да се празнува Коледа

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички