След остров Парос и гръцкият остров Липси каза "не" на шезлонгите


След остров Парос и гръцкият остров Липси каза "не" на шезлонгите
Снимка: iStock

4007

„Движението на кърпите“ започна от остров Парос от недоволни местни жители срещу алчни собственици на плажни барове, които не оставят място за свободен достъп на плажовете на Гърция, а ги затрупват с шезлонги, пише GreekTimes.

„Като местна власт, ние никога не сме позволявали да има чадъри и шезлонги на плажовете в продължение на години. И направихме това, защото нашият остров е малък. Геоморфологията на плажовете не позволява“, заяви кметът на Липси, Фотис Магос.

Той коментира пред ERT, че „всяка година Службата за недвижими имоти ни моли писмено да ги уведомим, ако ние, общините, желаем да предоставим ползването на плажовете на частни лица за поставяне на шезлонги, чадъри и др. Винаги отговаряме отрицателно“.

„В момента на острова има 100% заетост от 10-15 дни и това ще продължи до началото на септември. Оттогава до 15-ти заетостта е около 95% и бавно ще намалява. Но ако се потвърди това, което стана през предходните години заради COVID-19, когато сезонът се измести до октомври, тогава ще говорим за голямо и значително увеличение на абсолютния брой посетители тази година в Липси“, коменира кметът туристическия сезон.

Легловата база на острова е за около 1500 туристи.

По думите му всеки ден има около 100 – 150 ветроходни лодки, акостиращи на пристанището, но и в заливите на острова и туризмът може да достигне около 2 000 – 2 500 души на ден заедно с еднодневните круизи.

Така нареченото „Движение на кърпите“ беше стартирано на остров Парос, след като местните жители загубиха търпение от собствениците на плажните барове и тръгнаха с банери - „Върнете си плажа: Движение на гражданите на Парос за безплатни плажове“.

Групата Save Paros Beaches показа фирма, която таксува 60 евро за наемане на чадър и 2 шезлонга за деня. За 120 евро посетителите могат да се възползват и от VIP зона.

„Ние претендираме за нашето право на обществено пространство, нашето право да се наслаждаваме на плажовете ни, превзети от алчни, социално безотговорни бизнесмени, които заемат плажовете в тяхната цялост или превишават ограниченията им до 100 пъти площта, която законно наемат“, заяви в изявление групата Save Paros Beaches.

„Всеки прави каквото си иска. Всеки може да взима каквото иска, защото никога не е контролиран, камо ли да му се приписват последствия“, отговри кметът на Парос

„Движението на кърпите“ се разпространява в други райони на Гърция, тъй като общностите се събират, за да си върнат плажовете.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените в чадърите, шезлонгите и почивката в Гърция се променят

Скъпо лято: 40 евро за разпъване на хавлия на плаж в наша съседка

Министерството на туризма разясни какви са правата ни при ползване на чадър и шезлонг на плажа

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички