Туризмът да бъде включен Плана за възстановяване, настояват политици


Туризмът да бъде включен Плана за възстановяване, настояват политици
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

1784

Туризмът да влезе в Плана за възстановяване и устойчивост на България, както и да се създаде гаранционен фонд за неосъществени туристически заявки, предлагат от АБВ. Това заяви на пресконференция лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка и подчерта, че предложението е национално отговорно. Хотелиери призовават парламента за спешни мерки за спасяване на сектора

За разлика от редица държави, които правят необходимото да облекчат туристическия сектор, в България той остава извън националните приоритети, включително и липса на заявка за получаване на подкрепа от ЕК – възможност, която Комисията така или иначе предоставя, бездейства се и за т.нар. залени туристически коридори, посочи д-р Заячка.

"Гърция започва да се отваря за чуждестранни туристи – махат карантината, Малта планира да предложи по 200 евро на турист под различни форми, Хърватска осигурява туристически коридори. ЕК има куп мерки, по които държавите-членки да подпомогнат възстановяването на бранша", отбеляза Заячка.

Тя подчерта, че за България туристическият бранш осигурява между 11 и 14 % от БВП и заетостта в страната и определи като цинизъм твърденията, че този сезон, ще е по-успешен от миналогодишния, когато имаше катастрофа. От туристическия сектор искат спешни мерки за спасяване на сезона

Налице е пълна липса на договореност със съседните държави, както и ясен здравен протокол, по който да се посрещат чуждите туристи, изтъкна тя. По въпроса за регламентираните временни забрани за към влизане на чужди граждани на територията на България, заповедта на здравното министерство е разписана необосновано и целенасочено различно за отделните държави, където, като резултат практически руски граждани не могат да влизат на територията на нашата страна, посочи Заячка и настоя въпросната заповед незабавно да бъде отменена.

„В последните дни ред браншови организации сигнализират, че липсват правила за пристигането на туристи, че се отменят резервации. България беше посочена като зелена и безопасна среда, но това остана на хартия. Правителството прояви пълна пасивност, докато в цяла Европа се предприемат мерки за облекчаване на туризма“, коментира Заячка.

Неадекватните противоепидемичните мерки у нас правят България крайно непопулярна туристическа дестинация, предупреди тя.

Българското правителство не направи нищо за нашия туризъм, коментира лидерът на АБВ Румен Петков. По думите му неадекватните мерки не само не облекчават, а затрудняват и тормозят туризма.

Той посочи, че в Русия и в Беларус има повече от 1.5 млн. граждани с шенгенски визи и уточни, че само в Беларус са около 400 000 хората с шенгенски визи. Хотелиери искат отпадане на визите за руснаци и турци

"Ние не правим никаква рекламна кампания или ако я правим, я правим злепоставяйки се", заключи той.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички