АПИ подписва договора за строежа на тунела под Шипка за 358 млн. лв.


АПИ подписва договора за строежа на тунела под Шипка за 358 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

6026

След повече от година забавяне, днес Агенция пътна инфраструктура подписва договор за строителството на тунел под Шипка, замислен отпреди 126 години.

Изпълнител е консорциум от фирмите "Пътни строежи – Велико Търново", "Хидрострой", "Пътинженерингстрой-Т". Обществената поръчка е в размер на 358 милиона лева и беше спечелена от консорциума още през май 2021 г. Тогава обаче не се стигна до подписване с изпълнителя, като дори беше сменен тогавашният директор на пътната агенция Апостол Минчев. Припомняме, че класиралата се на второ място фирма "Трейс" обжалва избора на две съдебни инстанции, но изгуби делото. Китайци със сериозен интерес да строят тунела под Шипка

След изборите през ноември и съставянето на правителство в началото на 2022 г. започнаха преговори с консорциума да не се вдига цената на обществената поръчка. Офертата за 358 млн. лв. е подадена преди около 2 години, а в момента цената на строителните материали е средно с 40-50% по-висока. След дълги преговори строителите са се съгласили да изградят тунела на старата цена.

Срокът за изпълнение на поръчката е 8 месеца за проектиране и 3 години и половина за изграждане. То включва не само тунел с една тръба, но и разширение на пътя от обхода на Габрово и доизграждане на самия обход.

Основният тунел под Шипка ще е с дължина 3,22 км - най-дългият шосеен тунел у нас. Предвидени са и 4 по-малки с дължина съответно 171 м, 240 м, 90 м и 290 м. Ще се построят още 6 моста и 1 подлез, 12 армирани насипа, една стоманобетонова подпорна стена, една стоманобетонова укрепителна стена и други съоръжения. Строителният надзор на обекта ще струва 6,5 милиона лева. Загубили сме 66 млн. лева европари заради тунела под Шипка 

Местоположението на тунела ще е на 1 км западно от прохода "Шипка" и на 1 км източно от връх Малуша. Северната му част ще бъде в област Габрово, а южната в област Стара Загора. Той ще бъде с две ленти за движение, две водещи ивици и два тротоара. Съоръжението ще има ключова роля при придвижването между Северна и Южна България и ще осъществява преминаването през Стара планина в Централна България. Регионалният министър Гроздан Караджов нарече тунела "мечтата на Габрово".

Основни транспортни направления, които ще обслужва, са: Русе – Велико Търново – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа) и Оряхово – Севлиево – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа). Проектът е включен в Оперативна програма "Транспорт". 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Тунел под Шипка ще има, обеща Нанков

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички