Авиокомпаниите губят близo 48 млрд. долара заради Covid-19


Авиокомпаниите губят близo 48 млрд. долара заради Covid-19
Снимка: Фрапорт

3219

Авиокомпаниите вероятно ще изгубят 47,7 млрд. долара през настоящата година, тъй като секторът продължава да се мъчи да се възстанови от коронавирусната пандемия, заяви Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), като това е по-лоша прогноза от предходната, съобщава AFP. Пореден огромен спад на пътническите полети

През декември организацията прогнозира нетни загуби за сектора след облагането с данъци в размер на 38 млрд. долара. Все пак има и добра новина – IATA леко повиши прогнозата си за глобалния въздушен пътнически трафик, заявявайки, че през 2021 г. той ще достигне 43% спрямо нивата преди пандемията.

"Финансовите резултати ще бъдат по-лоши и по-изменчиви тази година, отколкото очаквахме в нашата прогноза от декември, поради трудности при контролирането на вариантите на коронавируса и по-бавна ваксинация в някои региони", се посочва в доклад на международната организация.

През миналата година авиокомпаниите загубиха над 126 млрд. долара, тъй като кризата с Covid-19 накара държавите да поставят в локдаун редица градове, да затворят граници и да забранят международните полети.

Авиокомпаниите в Северна Америка ще се справят по-добре, отколкото се смяташе досега, като в рамките на тази година ще понесат загуби за 5 млрд. долара вместо за 11 млрд. долара благодарение на възстановяването на вътрешния пазар там.

Перспективите пред авиосектора в Европа обаче се влошиха поради по-бавната ваксинационна кампания на Стария континент и по-малкото облекчаване на международните ограничения за пътуване. Нови правила за самолетните полети в Европа

Според новата прогноза на IATA, европейските авиокомпании вече са изправени пред загуби от 22 млрд. долара през настоящата година в сравнение с декемврийската прогноза за 12 млрд. долара.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички