Авиокомпаниите са длъжни да връщат парите за отменени полети


Авиокомпаниите са длъжни да връщат парите за отменени полети
Снимка: iStock

27094

Авиокомпаниите трябва да възстановят изцяло парите за самолетните билети на пътници, чиито полети са отменени по време на епидемията от коронавирус, разпореди Министерството на транспорта на САЩ.

Ведомството получава все повече жалби от пътуващи, на които авиокомпаниите отказват да възстановят парите, след като полетите им са били отменени.

Превозвачите са длъжни да възстановят стойността на билета и всякакви такси за услуги, които пътниците не могат да използват, въпреки че нямат вина за отменените полети, припомнят от министерството, цитирани от Bloomberg.

Заповедта важи за американски и чуждестранни авиокомпании за полети от, до или в рамките на САЩ. Ако авиокомпанията направи значителна промяна в разписанието, пътуващият може да не приеме предложената алтернатива и също има право да получи парите си обратно.

Подобен принцип важи и за пътуванията в Европейския съюз, а законодателството на ЕС изисква възстановяване на сумите в рамките на 7 дни.

"Авиокомпаниите са длъжни да възстановят стойността на билетите за анулираните полети. Разбира се, те могат да предложат ваучер, но – и това е много важно – само ако клиентът се съгласи да го приеме", подчертава еврокомисарят по транспорта Адина Валян.

Заповедта на властите в САЩ може да създаде допълнителни финансови затруднения за авиоиндустрията, която вече страда от драстичен спад на търсенето. Спасителният пакет от 50 млрд. долара, под формата на нисколихвени заеми и поемане на част от заплатите на служителите, донякъде ще облекчи проблемите на авиокомпаниите, но едва ли ще ги реши изцяло.

Пътническият трафик е спаднал драстично – с около 95% на годишна база. В четвъртък само 124 000 души са се качили на самолет в сравнение с 2,4 млн. в съответния делничен ден през 2019 г., показват данните на Транспортните служби за сигурност в САЩ.

Авиокомпаниите отменят хиляди полети на ден, като се очаква това да продължи седмици или дори месеци. Превозвачите масово кандидатстват за федерална помощ, тъй като все по-малко хора използват услугите им.

Според американското законодателство когато авиокомпания отмени или отложи полет по своя инициатива, тя трябва да върне парите за билетите на пътниците. Но превозвачите често се възползват от това, че повечето пътници летят сравнително рядко и не познават добре правилата, както и правата си при пътуване със самолет.

Ако обаче решите сами да отмените пътуването си, авиокомпаниите могат да ви предложат ваучер за следващо пътуване, но не са длъжни да ви възстановят стойността на билета. Това важи както в САЩ, така и в Европа.

Така авиокомпаниите в САЩ са предложили на пътниците си само ваучери или кредити за бъдещи пътувания, но не и да им върнат парите за билета.

Правилата за възстановяване на сумите за билети се прилагат от десетилетия отвъд океана, като са прилагани дори след прекъсвания на самолетните полети като атаките от 11 септември и урагана Катрина през 2005 г.

Най-големите превозвачи в САЩ твърдят, че работят активно с правителството и Конгреса и се стараят да бъдат в услуга на пътниците по време на извънредното положение. Те обаче не разкриват дали ще възстановяват сумите за отменени полети и дали някоя авиокомпания променя правилата си.

Властите обаче ще ги следят зорко. "Службата за правоприлагане в областта на авиацията ще следи политиките и практиките на авиокомпаниите за възстановяване на сумите и при необходимост ще предприема съответните действия", уверяват от Министерството на транспорта на САЩ.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички