Бивша стюардеса стана президент на голяма авиокомпания


Бивша стюардеса стана президент на голяма авиокомпания
Снимка: iStock

1903

Мицуко Тотори, бивша стюардеса, издигнала се в редиците на висшия мениджмънт, поема ръководството на Japan Airlines, като първата жена президент на компанията, информира Ройтерс.

Назначението е наситено с дълбок символизъм в страната, която се бори да преодолее огромните неравенства между половете в професионалния живот.

Тотори се присъединява към авиокомпанията през 1985 г. - годината, през която се случва една от най-тежките катастрофи в историята на превозвача. Тя ще поеме президентския пост на 1 април.

Още: Новозеландска авиокомпания ще измерва и теглото на пътниците преди полет

Японските компании са поставени под все по-силен натиск да увеличат равнопоставеността и да намалят разликите в заплащането между мъжете и жените, което е най-голямото сред страните от Г-7 и близо два пъти по-високо от средното за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

"Има служителки, които се борят да направят следващата стъпка в кариерата си или преминават през важни житейски моменти. Надявам се, че назначаването ми за президент може да ги насърчи или да им даде смелостта да направят следващата стъпка", каза Тотори на пресконференция.

Japan Airlinesсе опитва да се възстанови от спада в сектора през периода на пандемията на фона на връщането на туристите в Япония. Безопасността на полетите напоследък попадна в центъра на вниманието, след като самолет на компанията се сблъска с машина на японската брегова охрана на токийското летище "Ханеда" по-рано този месец. Всички 379 души на борба успяха да напуснат машината, преди тя да избухне в пламъци.

Авиокомпанията си е поставила за цел 30 процента от мениджърите в групата да са жени до края на финансовата година, която приключва в края на март 2026 г. 

Още: Защо е важно да кажете на стюардесата, ако загубите телефона си в самолета

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички