British Airways заплаши да съди Великобритания заради карантината


British Airways заплаши да съди Великобритания заради карантината
Снимка: Getty Images/Guliver

6150

British Airways се готви да подаде съдебна жалба срещу наложената от британските власти 14-дневната карантина за пристигащи в Обединеното кралство. Собственикът на авиокомпанията International Airlines Group смята, че новите правила ще блокират възстановяването на полетите през юли, предава Reuters.

Решението на управляващите не е обсъждано с превозвачите, някои от които вече са се консултирали с адвокати.

"Снощи писах до депутатите, за да кажа, че тази инициатива фактически е ограничила възможността ни да летим през юли. Смятаме, че е ирационално, смятаме, че е непропорционално и обмисляме да подадем съдебна жалба срещу този закон", заяви пред Sky News изпълнителният директор на IAG Уили Уолш.

Шефът на британския национален превозвач очаква други авиокомпании да последват примера му.

Карантината, която влиза в сила от 8 юни, задължава пристигащите от чужбина на Острова да останат вкъщи за 14 дни. Това е сериозна пречка за желаещите да резервират почивки и би нанесло тежък удар върху и без това затруднената туристическата индустрия.

British Airways, както и конкурентите му easyJet и Ryanair, се надяваха да възобновят полетите през юли след тримесечен период, в който повечето самолети стояха на земята заради пандемията на коронавирус.

Подобна съдебна жалба би задълбочила конфликта с правителството, след като IAG и ръководителят на British Airways отказаха да присъстват на среща с британския министър на вътрешните работи.

Авиокомпанията си навлече гнева на депутатите по-рано тази седмица заради планираните от нея съкращения на 12 000 работни места. От превозвача мотивират съкращенията със свиването на пазара на пътувания след коронавируса.

Уолш увери, че все още няма окончателно решение за съкращенията и призова синдикатите да участват в срещите, свързани с оптимизацията на работните места. IAG притежава и авиокомпаниите Iberia и Aer Lingus.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички