България и съседните страни отварят границите и вдигат карантината


България и съседните страни отварят границите и вдигат карантината
Снимка: БГНЕС

15185

България, Гърция, Румъния и Сърбия ще отворят границите помежду си на 1 юни и ще премахнат 14-дневната карантина. Това е договорено на видеоконферентна среща между лидерите на 4-те балкански държави.

Облекчението ще даде възможност за свободни бизнес, туристически, дипломатически, хуманитарни и транспортни пътувания между тези страни, а хората ще могат да влизат и излизат от тях, без да е нужно да бъдат поставяни под 14-дневна карантина. Новината обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг.

Единственото изискване към пътуващите е да попълнят стандартна декларация, където да посочат, че не са болни от Covid-19, запознати са с епидемичната обстановка в страната, осъзнават риска и пътуват на собствена отговорност. Документът трябва да съдържа и три имена и телефон за контакт.

Хотелите у нас отварят, туризмът се възражда

Няма да има санкции, ако декларациите са попълнени с фалшиви данни. Те имат по-скоро информативен характер и удостоверяват най-вече, че пътуващите са запознати с риска, който носи пътуването им.

Целта на премахването на ограничението е да съживи икономиките на България и съседките ѝ и да направи възможен летния туристически сезон. Разхлабваме мерките с изключително внимание и премерен риск, посочи Борисов и каза, че всичките му колеги са поздравили България за справянето с епидемията.

Българските власти за облекчаване на пътуванията и с Австрия и Германия, тъй като икономиката ни е изключително силно свързана с техните. Има много заводи в България, които са поръчали машини и трябва да дойдат инженери да ги монтират. България е и най-любима дестинация за туризъм в Германия, посочи премиерът.

От следващия понеделник (25 май) отпада карантината на всички шофьори на товарни автомобили, които влизат в страната, както и за автобусните шофьори.

Въпреки карантината: Много българи ще почиват в Гърция

Държавата се готви да отвори и ресторантите и заведенията на закрито от 1 юни. В съседна Гърция това ще се случи на 15 юни. Всички четири държави действаме по един и същи начин, увери премиерът Борисов.

Той призова да се спазват мерките за дезинфекция, да свикнем да живеем с вируса и да заработят повече системи, така че и хората, и бюджетът да имат повече пари.

Говоря с лидерите на Балканите как да докараме пари, как протестиращите да возят туристи, за да си изкарват парите, а не да ги съберем от данъците на хората и да ги раздадем, подчерта премиерът.

Наложиха извънредна епидемична обстановка

Държавата е изгубила 3.5 млрд. лв. по време на кризата с коронавируса, а около средата на юни ще стане ясно дали бюджетът ще издържи, или ще се наложи да теглим заем.

По думите му се отпускат както кредити, така и грантове (безвъзмездни плащания) в помощ на потърпевшите от кризата хора и бизнеси. Никой не е бил подготвен десетки хиляди фирми едновременно да влязат и да получат кредити, изтъкна Борисов във връзка със затрудненията на бизнеса. Половин милион в момента влязоха в системата, сложете по 5 минути на всеки, има техническо време за обработка, отбеляза той.

Най-важното е сега да излезем от рецесията, която коронавирусът ни доведе. Най-важното е в момента всяко работно място, всеки лев, евро, долар да бъде докаран в държавата и хората да работят и да си получават заплатата. Колко заеми ще вземем? Нали пак ще ги връщаме, по-добре да се стегнем и да излезем от платото, каза още Борисов.

Премиерът предупреди шумно празнуващите абитуриенти из страната, че ако не спазват договорените ограничения, забраните ще бъдат върнати и няма да имат нито бал, нито изпращане.

Няма да има балове. Само изпращане на абитуриентите

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички