Депутатите се съгласиха да забранят нощното каране и мощните коли за младите шофьори


Депутатите се съгласиха да забранят нощното каране и мощните коли за младите шофьори
Снимка: iStock

5054

На първо четене депутатите приеха промени в Закона за движението по пътищата. Представени бяха предложения на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и отделни предложения на Димитър Найденов и Настимир Ананиев от дясното обединение.

Една от най-обсъжданите точки в двучасовите разисквания беше идеята на ПП-ДБ за ограничения за нови водачи. До 1 година след взимането на книжка младите шофьори няма да имат право да шофират по тъмно (между 22:00 и 6:00 ч.) и няма да имат право да карат коли над 120 конски сили, пише "Сега".

От ИТН остро възразиха срещу това предложение. Според тях един млад шофьор може да стане добър, само ако шофира редовно. Настимир Ананиев от ПП-ДБ заяви, че новите водачи правят до 22% от ПТП-ата през нощта, така че мерките трябва да са насочени в тази посока. Според Ананиев ограниченията за младите водачи целят да изградят у тях навика да не употребяват алкохол, когато им предстои да шофират вечер. Тошко Йорданов възрази, че доста от произшествията стават заради лоша инфраструктура и заради ниското качество на курсовете за шофьори. На същото мнение бяха и от „Възраждане“.

От ГЕРБ поискаха да се дадат допълнителни правомощия на определените от министъра на вътрешните работи служби да имат право да спират пътните превозни средства, да проверяват документите за самоличност и свидетелството за управление на водача и пътниците. Освен това се предлага същите тези лица да могат при извършване на проверката да връчват на водача и пътниците невръчени електронни фишове за нарушения.

Също така се предвижда определените от кметовете на общини служби за контрол да могат да използват технически средства и системи, заснемащи и записващи датата, мястото, точния час и вида на нарушението и регистрационния номер на моторното превозно средство, с което е извършено нарушението. Те ще могат да преместват или да нареждат да бъде преместено паркирано в нарушение пътно превозно средство и право на достъп до информационната система на МВР, в която са отразени невръчени електронни фишове.

Предложението на ГЕРБ също срещна съпротивата на ИТН. „Предлагат, като спрат водача, да направят проверка и на пътниците, и ако имат фишове – да им ги връчат. Защо тогава не започнат да връчват фишове и на пешеходците на случаен принцип? Това е полицейщина, която вас ви гони. В малките населени места кметовете ще се правят на разсеяни заради техни приятели. Създавате форма на корупция. МВР трябва да си върши работата“, заяви Тошко Йорданов. Според Александър Ненков от ГЕРБ обаче правоприлагането си остава в правомощията на МВР, а въпросинте лица от съответната община ще имат право само да връчват фишовете. „Тук става въпрос за превенция“, заяви Ненков.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Край на синия талон и по-високи наказания за пияните шофьори

Нови приети промени за шофьорските книжки

Нови промени в изпитите за кандидат-шофьори

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички