"Джи Пи Груп" ще ремонтира тунела към "Люлин", може да го затворят


"Джи Пи Груп" ще ремонтира тунела към "Люлин", може да го затворят
Снимка: БГНЕС

9428

Строителната компания "Джи Пи Груп" ще е основен участник в ремонта и рехабилитацията на тунела към ж.к. "Люлин" по бул. "Царица Йоанна", реши Столична община. След конкурс, продължил около 8 месеца, администрацията в града най-после избра фирми за обновяването на два от общо четири ключови обекта на територията на столицата. Възложител на обществената поръчка е заместник-кмета по общественото строителство инж. Ангел Джоргов. В дейностите по ремонта на тунела "Джи Пи Груп" ще участва чрез сдружението ДЗЗД "Люлин груп" съвместно със "Смарт Билд Дигитал" ЕООД. "Люлин Груп" е предпочетено пред останалите участници в търга за тази позиция – също добре познатата компания "Трейс Груп Холд" АД и "Геострой" АД.

"Джи Пи Груп" бе фирмата, която извърши основния ремонт и обновлението на централната софийска улица "Граф Игнатиев" и прилежащата ѝ Зона 2. Работата се запомни с лошо качество (оттогава досега на зоната се налага да се правят вече няколко "ремонта на ремонта") и с дълго забавяне. Сагата с ремонта на "Графа" се прочу и с това, че кметът Йорданка Фандъкова спести глоба на "Джи Пи Груп" за късното предаване на обекта. Същата фирма ремонтира и площада пред НДК, но там се справи по-добре. Компанията строи и тунел "Железница" на автомагистрала "Струма", който ще бъде най-дългият тунел в страната.

Ремонтът на люлинския тунел вероятно ще започне през лятото, като паралелно с реконструкцията на тунела ще се ремонтират и трамвайните релси. Предвижда се дейностите по съоръжението да се извършат за до 270 дни срещу първоначално заложени 10 милиона лева без ДДС. "Люлин груп" е предложило да приключи работата за 198 календарни дни. Засега не е ясно дали тунелът ще бъда затворен през цялото време и как Столична община ще се справи със задръстванията, които строителните дейности неминуемо ще предизвикат. Възможно е да се наложи изцяло затваряне на съоръжението за около месец, каза инж. Ангел Джоргов пред БНР през март.

Офертата на "Люлин груп" е на стойност 12,7 млн. лв. без ДДС и е по-ниска в сравнение с тази на "Трейс Груп Холд"– 13,424 млн. лв. без ДДС, но е по-висока от тази на "Геострой" – 12,525 млн. лв. без ДДС. Сдружението около "Джи Пи Груп" обаче е класирано по-високо по останалите показатели – срок на изпълнение и технически характеристики.

През 2018 г. Столична община отново бе обявила обществена поръчка, в която влизаше и обновяването на тунела по бул. "Царица Йоанна". Тогава обаче ремонтът така и не започна.

Все още не е избран изпълнител за рехабилитацията на около 700 метра от ул. "Опълченска" в участъка от бул. "Тодор Александров" до бул. "Сливница", включително моста над река Владайска. Столична община обещава въпросния ремонт още от 2013 г. Сега за обекта кандидатстват 4 фирми и 3 консорциума. Фирмите са австрийската "Щрабаг" ЕАД, която от много години работи в България, "Монолит София" АД, спомемената "Джи Пи груп" АД и "ПСТ груп" ЕАД. В "Обединение Опълченска" пък влизат "Трейс Груп Холд" АД и "Обонато Билд" ЕООД. В "Обединение Улица Опълченска 2021" участват "Геострой" АД и "Пътстрой 92" АД. В ДЗЗД "София ФБ" сдружение са направили "Фармвил" ЕАД и БКС "Озеленяване" ЕООД. Заложената от общината цена за ремонта е до 7,2 млн. лв. Срокът за изпълнение е 270 дни от началото на дейностите.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички