Dronamics реализира първи полет на карго самолета "Черен лебед"


Dronamics реализира първи полет на карго самолета "Черен лебед"
Снимка: Dronamics.com

2316

Водещата авиокомпания за товарни дронове Dronamics обяви успешния завършек на първия тестов полет на изцяло готовият протитип на самолета ѝ „Черен лебед“ на летище Балчик, обяви Yahoo Finance. Така тя показа потенциала, с който разполага логистичната индустрия, за да повиши ефективността при транспортиране на продукти, предаде БТА.

Създадена от желанието на двама братя да открият по-бърз, по-зелен и по-достъпен начин за доставка на стоки, Dronamics цели да осъществи доставката същия ден и навсякъде. Важното постижение е резултат от месеци на наземни тестове и тестване на по-малки самолети. Самолетът „Черен лебед“ е бил пилотиран дистанционно от двама пилоти на търговски самолети от наземната контролна станция на Dronamics.

Успешният тестови полет утвърждава лицензираната технология за товарни дронове за търговски полети в Европа, която ще стартира по-късно през годината и ще обслужва различни промишлени отрасли с бързо и икономично решение, за да посрещне нарасналите потребителски нужди.

„От деня, в който за първи път си представихме как би изглеждал „Черен лебед“, работим за осъществяването на този полет. Днес ние написахме история и сме горди, че показахме валидността на нашата дрон технология“, заяви съоснователят и главен изпълнителен директор на Dronamics Константин Рангелов.

„Бяха необходими огромно количество работа, вяра и устременост, за да докажем, че това, което сме предвидили, работи. Сега можем да се съсредоточим върху следващата ни стъпка – разгръщането на търговските ни операции и не можем да бъдем по-развълнувани, отколкото сме сега“, каза той.

Dronamics е водещ разработчик и оператор на дронове с голям обсег, създаден специално за товари. „Черен лебед“ може да пренася 350 кг на разстояние до 2500 км, или с 80% по-бърза, 50% по-евтина и с 60% по-малко емисии, отколкото алтернативни начини за транспорт, включително и въздушния.

Първият полет е бил с продължителност от 10 мин и 27 сек, като средната скорост е била около 140 км/час. Апаратът се е издигнал на височина от около 610 метра.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Българска компания пуска през 2023 първата в света товарна авиолиния с дронове

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички