Електрически летящи таксита ще заработят в Индия


Електрически летящи таксита ще заработят в Индия
Снимка: iStock

4563

Индийският конгломерат InterGlobe Enterprises и базираната в САЩ технологична компания Archer Aviation ще пуснат електрически летящи таксита в Индия през 2026 г. Те ще возят на цени, които са конкурентни на тарифите на класическите таксиметрови автомобили, съобщиха двете компании, цитирани от Ройтерс.

Archer Aviation разработва електрически летателни превозни средства с вертикално излитане и кацане (eVTOL), за които се смята, че са бъдещето на въздушните превози в големите градове. Проектът на компанията е подкрепен от редица водещи корпорации, сред които са Boeing, United Airlines и Stellantis.

Индийският партньор InterGlobe Enterprises, е мажоритарен собственик на IndiGo, водещата авиокомпания в Индия, уточнява БТА.

Още: Такситата-роботи в Калифорния спират за неопределено време

Високотехнологичното такси, наречено "Миднайт" , ще може да лети с пилот и четирима пътници на борда. Предвижда се то да прелита около 100 мили (161 км) с едно презареждане на батерията.

Къде ще летят?

Планирано е услугата да стартира с 200 летящи таксита в индийската столица Делхи, във финансовия център на Индия - Мумбай и в нейното технологично сърце - Бенгалуру.

Разстоянието, което класически таксиметров автомобил изминава в Делхи за между 60 и 90 минути, ще отнема около 7 минути на въздушното такси, обявиха компаниите, които стоят зад проекта. Те ще го осъществят, ако получат необходимите разрешения от регулаторните институции.

Големите градове в Индия се нуждаят от нови транспортни решения на фона на сериозното претоварване на наземния транспорт и замърсяването на въздуха.

Още: Летящо електротакси се готви за работа във Флорида

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички