ЕП с ново гласуване за приемането на България и Румъния в Шенген


ЕП с ново гласуване за приемането на България и Румъния в Шенген
Снимка: iStock

4024

С 526 гласа „за“, 57 „против“ и 42-ма въздържали се Европейският парламент подкрепи с гласуване в Страсбург нов призив за приемането на България и Румъния в Шенген. Това е поредният път, в който евродепутатите настояват Съветът на ЕС да постигне единодушие, след като готовността на двете държави беше отчетена още през 2011 г.

ЕП смята, че неприсъединяването на България и Румъния към Шенген е важна обществена и икономическа тежест за дружествата и гражданите на двете държави; че всички граждани на България и Румъния са дискриминирани, тъй като се сблъскат със забавяния, прекомерна бюрократична тежест и допълнителни разходи, когато пътуват или извършват стопанска дейност в чужбина, спрямо гражданите на държавите от Шенген; че ветото върху присъединяването на Румъния и България може да доведе до антиевропейски настроения и руска пропаганда в тези държави, и до намаляване на доверието в ЕС и неговите институции; че проверките за установяване на самоличност повишават търговските разходи за стоките с приблизително 0,4% до 0,9% от стойността на търговията на всяка шенгенска граница.

Според ЕП обясненията на Австрия да не подкрепи разширяването на Шенген не са свързани с поставените условия. Отбелязва се, че ЕК също е призовала Съветът на ЕС да вземе без по-нататъшно забавяне всички необходими решения, за да могат България и Румъния да станат пълноправни членове.

Допълва се, че годишно се отделят 46 000 тона въглероден двуокис заради проверките по българските и румънските граници. А България и Румъния са отчели значителни финансови загуби през последните 11 години.

ЕП заявява, че липсата на единодушие в Съвета на ЕС е свързано с национални политически кампании, а не с действителните условия за присъединяване. Евродепутатите приканват ЕК да направи оценка на възможни нарушения на договора за ЕС и настоятелно призовава Съвета на ЕС да изпълни задълженията си за лоялно сътрудничество. Според ЕП неприемането на двете страни води до нарушение на Хартата на основните права на ЕС по повод правото на човешко достойнство, свободата и сигурността, равенството пред закона, опазването на околната среда и свободата на движение.

Отправен е призив следващото гласуване в Съвета на ЕС да е преди края на годината, като се избегнат възможностите за злоупотреба с вето. ЕК е призована да оцени финансовите загуби, пропуснатите ползи и вредите за природата, понесени от България и Румъния след 2011 г. и да предложи финансови обезщетения.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Каква е позицията на Германия за членството на България в Шенген?

Страните от ЕС взеха важно решение за Шенгенското пространство

ЕК с нов доклад и позиция за приемането на България в Шенген

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички