Европа ще затваря граници заради Covid-19


Европа ще затваря граници заради Covid-19
Снимка: iStock

10895

Европейската комисия (ЕК) представи предложение за реформа на Шенгенската зона във връзка с пандемията от коронавирус и миграционната криза. Италия въведе задължителен тест за Covid-19 за пристигащите от Европа

Предложението на Брюксел е да може да се налагат временни ограничения на движението по външните граници на ЕС в случай на заплаха за общественото здраве, се казва в съобщение на ЕК за медиите. За какво става въпрос - граничен контрол в Шенгенското пространство ще може да бъде въвеждан като последна мярка, за да се спре заплаха за общественото здраве.

Брюксел насърчава преди това държавите-членки на пространството да направят оценка дали това е необходимо. Ако контролът продължи над 18 месеца, ЕК ще се намеси и ще направи оценка необходимо ли е. Нови анти ковид мерки и в Кипър от днес

Като алтернатива, ЕК предлага преди да има пълен граничен контрол, да се увеличат полицейските постове и да се правят повече проверки. Брюксел предлага и нов механизъм за борба с нелегалните мигранти, чрез съвместни полицейски операции в рамките на Шенген.

Освен това ЕК обмисля да удължи срока за регистриране на молбите за убежище на бежанците на четири седмици и да обработва молбите им директно на границата, се казва в съобщението за медиите. Действията на ЕК всъщност кореспондират с искането на френския президент Еманюел Макрон за реформа на Шенгенското пространство. Франция поема ротационното председателство на ЕС догодина.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички