Евтини карти за градски транспорт като компенсация, много повече пари за превозвачите - така ли стана?


Евтини карти за градски транспорт като компенсация, много повече пари за превозвачите - така ли стана?
Снимка: община Габрово

3259

Превозвачите ще получат много повече пари от планираните за 2022 година за компенсиране на евтините ученически и пенсионерски карти, които бяха въведени де факто като мярка заради цените на горивата. Причината - служебният кабинет действа с обратна сила спрямо увеличените компенсации. Така вместо по-високите компенсации да важат от октомври 2022 година, когато са одобрени, те ще бъдат приложени постфактум с дата от 1 януари 2022 г. Не е ясно доколко това е юридически издържано и не нарушава ли правилата за придаване на обратна сила на нормативните актове, коментира в. "Сега".

ОЩЕ по темата: Обмислят компенсации за картите за градския транспорт за учащи и пенсионери

Решението за придаване на обратна сила на увеличението на компенсациите е било одобрено без много шум на последното заседание на кабинета на 13 април. Правителствената пресслужба е отделила на темата три изречения (32-рото решение): "Допълва се Наредбата за условията и реда за предоставяне на средства за компенсиране на намалените приходи от прилагането на цени за обществени пътнически превози по автомобилния транспорт като изрично се потвърждава, че § 9 влиза в сила от 1 януари 2022 г. Текстът се отнася за средствата за компенсиране на намалените приходи от цени за пътуване, предвидени в нормативни актове за определени категории пътници за 2022 г. Целта на допълнението е избягване на противоречиво прилагане на нормативния акт".

Сравнението на размера на компенсациите и изплащаните от общините суми показва, че става въпрос за двойна разлика в размер на милиони левове.

През октомври 2022 г. правителството взе решение да увеличи двойно компенсациите за евтините карти за вътрешноградски и междуселищен превоз на учащи и възрастни граждани, като се оправда, че тарифите за компенсиране не са променяни от 2008 г. За Столична община месечната компенсация за учащи бе увеличена от 9 на 18 лв., а при възрастните – от 5,90 на 11,80 лв. Двойно увеличение на компенсациите има и за останалите категории общини. Постановлението бе прието на 20 октомври и влезе в сила от деня на приемането му. От мотивите за приемане на тези изменения в наредбата става ясно, че категоричната воля е било увеличението да бъде калкулирано само за последното тримесечие на 2022 г. В тях е изтъкнато, че решението е спешно, за да се спазят сроковете за отчитане на общините.

Проверка на "Сега" показа, че това решение на практика е след дъжд качулка и много общини вече са отчели изплатените компенсации на превозвачите.

Според наредбата за компенсирането на намалените приходи на превозвачите от транспорта на отделни групи правоимащи общините са длъжни да публикуват отчет за платените компенсации най-късно до 31 март. Някои общини са спазили срока и вече имат публикувани отчети. Така например община Крумовград отчита, че е изплатила 621 531 лв. компенсации за намален превоз, община Годеч е платила по това перо 37 222 лв. компенсации и др. "Сега" не успя да открие публично публикувана справка за компенсациите към транспортните оператори в Столична община, но според бюджета общият размер на компенсациите по линия на държавата възлиза за 2021 г. на 21 млн. лв. Много е вероятно при предаването на отчетите да са установени грешки и правителството да се опитва да ги компенсира чрез спорното решение за придаване на обратна сила, коментират експерти.

ОЩЕ по темата: Безплатен градски транспорт за децата в София, учащите пътуват на символична цена

Придаването на обратна сила на разходи за 2022 г. е учудващо и на фона на ограничените условия, при които в момента се изпълнява бюджетът. Държавата работи с удължен бюджет от 2022 г. и лимитите за разходите са фиксирани, като не би следвало към тях да се добавят нови политики.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички