Голяма компания продължава да насочва кораби през Червено море


Голяма компания продължава да насочва кораби през Червено море
Снимка: iStock

1930

Датският гигант в товарното корабоплаване Maersk все още планира да прекара над 30 контейнеровоза през Суецкия канал и Червено море в близко бъдеще въпреки нападението срещу един от корабите й през уикенда, предаде Ройтерс.

Същевременно обаче Maersk отложи пътуванията на няколко плавателни съда на фона на продължаващия риск от атаки на хутите.

В неделя компанията спря за 48 часа плаванията през Червено море заради опита на йеменските бунтовници да превземат неин кораб, който бе отблъснат с помощта на американснки военен хеликоптер.

Още: Цените на петрола скачат на фона на изостряне напрежението в Червено море

През ноември хусите, които контролират части от Йемен след години на военни действия, започнаха да атакуват кораби, преминаващи през Червено море, твърдейки че действията им са в отговор на израелските нападения срещу ивицата Газа.

Големи корабни компании миналия месец спряха да използват маршрутите през Червено море и Суецкия канал, пренасочвайки корабите си по по-дългия маршрут, заобикалящ Африка покрай нос Добра надежда.

На 24 декември обаче Maersk обяви, че подготвя възобновяване на превозите през Червено море, обосновавайки се е с развоя на американската военна операция в защита на плавателните съдове. Компанията заяви, че за нея водещ приоритет е безопасността на екипажите, корабите и товарите и плановете се осъвременяват предвид всеки отделен случай, като някои ще преминат през Суецкия канал, а други ще заобиколят Африка.

Още: Суецкият канал вдига корабните такси

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички