Гърция наложи строги правила за движението на българите


Гърция наложи строги правила за движението на българите
Снимка: iStock

4099

Българите в Гърция ще се нуждаят от специален документ, за да напуснат страната с кола. Изискването е на гръцките власти, които вече са уведомили българското посолство в Атина. Удостоверението е нужно за българи, които нямат регистрация за постоянно пребиваване в южната ни съседка, съобщават от МВнР.

Документът се издава от посолството ни в Атина или от генералното ни консулство в Солун и трябва да съдържа данните на българските граждани, адрес на който са пребивавали по време на престоя си в Гърция, постоянен адрес в България, дата и час на тръгване, данни за автомобила – марка, модел, регистрационен номер и граничния пункт, през който ще напуснат страната. Гърция затвори границата за чужденци през нощта

Ако пътувате със самолет, не е необходимо удостоверение. Достатъчни са лична карта или паспорт и закупен билет. Ако живеете извън областите Атика и Централна Македония, в които се намират Атина и Солун, нямате право да пътувате. Трябва да изчакате облекчаване на мерките. Това ще се случи най-рано в началото на декември.

Припомняме, че Гърция е в строга карантина и почти пълна блокада. Забранено да се излиза от вкъщи, освен по важен повод. Затворени са повечето търговски обекти, а супермаркетите имат право да продават само хранителни стоки. Мерките са заради втората вълна на COVID-19.

Въпросното удостоверение не е нужно, ако пътувате до работа (изисква се документ от работодател), пътувате по здравословни причини или се прибирате до постоянния ви адрес (разрешено е само веднъж). Изключение се прави и за българи, на които трябва да се издаде временен паспорт, за да се върнат в България. Те трябва да представят документи, доказващи защо е нужно да пътуват извън съответната област. Гърция наложи вечерен час, готви пълна карантина

Различните области в Гърция имат различни правила и има риск българите, пропуснати да преминат в дадена област, да бъдат глобени в друга. Те могат да бъдат глобени, дори да са представили документ от посолството, предупреждават от МВнР. Глобите са от 300 до 600 евро.

При нужда от съдействие българите могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg ; embassbg@otenet.gr , consular.athens@mfa.bg; Consulate.Thessaloniki@mfa.bg.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички