ЖП линията от България до Албания трябва да е готова до 2030 г.


ЖП линията от България до Албания трябва да е готова до 2030 г.
Снимка: БГНЕС

11415

До 2027 г. ще пътуваме с влак между София и Скопие, а след 2030 г. ще можем да ходим и на море в Албания, защото Паневропейският транспортен коридор №8 ще бъде изграден, казва пред журналисти инж. Красимир Папукчийски, генерален директор на ДП "НКЖИ".

По неговите думи, дейностите по транспортната връзка доста са напреднали, остава да се обсъди един участък между Северна Македония и Албания в близост до Охридското езеро, където ЮНЕСКО не разрешава строителство. Следващия месец се очаква трасето да бъде изчистено, и през септември ще има нова среща на трите железопътни организации в Албания за работа по техническите спецификации на коридор 8, разказва вестник "Монитор".

Дължината на транспортния коридор 8 е около 500 километра. Българската част е София – Перник, Радомир – Гюешево, където ние вече сме с финална разработка на участъка Радомир – Гюешево, със срок на изпълнение 2027 г. Тогава трябва да е готов и участъкът на Северна Македония до България. На наша територия има за изграждане 101 километра. Северна Македония има изпълнители от Скопие до Крива Паланка, като в момента има конкурс за изпълнител от Крива Паланка до Девебаир.

Тунелът при Девебаир ще се строи съвместно от двете страни. Теренът на нашата територия е много тежък – с 3 тунела и 20 моста, за да се преодолява надморска височина, която генерираше наклон от 31 промила. Сега се гони по-малък наклон – от 13 промила, което е съгласно европейските изисквания, посочва Папукчийски.

Представители на Националната компания "Железопътна инфраструктура", "Македонски железници – Инфраструктура" и "Албански железници" са участвали в тристранна среща, на която е обсъдено изграждането на транспортния коридор №8. В нея са се включили генералният директор на ДП "НКЖИ" инж. Красимир Папукчийски, генералният директор на "Македонски железници" – Хари Локвенец, и Ани Дирмиши, изпълнителен директор на "Албански железници". Подписано е споразумение за сътрудничество за създаване на общоведомствена група. Жп връзката София - Скопие отваря нова страница в отношенията между двете държави

Такава група България има с Република Северна Македония, която работи по проекта за тунела на Девебаир, който ще е връзката между граничните гари. Говорим за Паневропейски коридор, който да отговоря на европейските изисквания, за да може да се използва от всички оператори на железопътната инфраструктура, а в България има 12 такива оператора, подчертава Папукчийски. В Република Северна Македония и в Албания също се очаква да се явят частни превозвачи.

В трите държави са изградени около 150 километра от железопътната връзка. Северна Македония и Албания са осигурили заеми за проекта, а България разчита на финансиране от механизма на ЕС "Свързана Европа". За изграждането на нашата част от пътя са нужни 1.2 млрд. евро. Само за участъка от Крива Паланка до Девебаир, където теренът също е много сложен, са нужни 500 млн. евро.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички