Как санкциите на ЕС срещу Беларус ще повлияят на въздушния транспорт


Как санкциите на ЕС срещу Беларус ще повлияят на въздушния транспорт
Снимка: Getty Images/Guliver

2994

Лидерите на ЕС призоваха всички превозвачи, базирани в блока, да избягват да летят над Беларус и предприеха мерки за забрана на беларуските авиокомпании над европейско небе.

Великобритания, която вече не е член на ЕС, също инструктира авиокомпаниите да избягват въздушното пространство на страната, за да гарантират безопасността на пътниците.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви, че отговорът от ЕС ще има „много забележими последици - не само за авиокомпаниите, но и за страната. Това е първата стъпка, каза той, цитиран от National, предаде БГНЕС.

Отделно, министърът на транспорта на Обединеното кралство Грант Шапс прекрати разрешителното за експлоатация на беларуския превозвач Belavia и нареди на британските авиокомпании да избягват да прелитат над Беларус.

Отражението върху въздушния транспорт

Беларус се намира на основен коридор, свързващ Европа и Азия. Авиокомпаниите ще трябва да заобикалят страната, като увеличат времето за пътуване и оперативните разходи.

Русия разкритикува плановете на Европа за ограничаване на въздушните връзки с Беларус, която беше част от бившия Съветски съюз.

"Можем само да изразим съжаление. За всяка компания е много скъпо да заобикаля територията на доста голяма държава, разположена в центъра на Европа," каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "В крайна сметка, продължи той -  тези препоръки ще струват на пътниците на самолетите, които ще бъдат във въздуха, допълнителни половин или един час."

Отговорът на авиокомпаниите

Lufthansa, KLM, SAS, Air France, LOT и Singapore Airlines са сред основните превозвачи, които обявиха, че ще спрат да летят над Беларус.

British Airways също ще избягва въздушното пространство.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който разкритикува Беларус, че играе на „руска рулетка“ с живота на хората, публикува в Twitter снимка на празно въздушно пространство над страната. „Европа в действие“, написа той.

Анализът на данните от Flightradar24 показва, че въздушното пространство на Беларус все още се използва от руските авиокомпании и товарни полети.

Реакцията на Беларус

Беларус заяви, че е поканил международни авиационни служители да разследват „принудителното кацане на търговския полет в Минск с дисидент журналист“.

Властите съобщиха, че полетът е отклонен поради заплаха от бомба от палестинската групировка „Хамас“. Висш служител на авиотранспорта прочете писмо до репортери, за което твърди, че е от организацията. "Ако не изпълните нашите изисквания, бомбата ще избухне над Вилнюс", се казва в него.

„Хамас“ отрече каквото и да било участие, а германският канцлер Ангела Меркел заяви, че твърдението на Беларус е "напълно неправдоподобно".

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички