Какви са правилата по границите за влизане в България?


Какви са правилата по границите за влизане в България?
Снимка: БГНЕС

7765

До 30 април 2021 г. всички хора, на които е разрешено влизането, се допускат на територията на България след предоставяне на отрицателен PCR тест за COVID-19, направен до 72 часа преди пристигането в страната. Това съобщиха от пресслужбата на Главна дирекция "Гранична полиция". От днес в България се влиза с отрицателен PCR тест

Документът трябва да съдържа имената на човека, съгласно документа за самоличност, с който пътува, данни за лабораторията, извършила изследването (наименование, адрес или други данни за контакт), дата, на която е извършено изследването, изписани на латиница метод (PCR) и отрицателен резултат (Negative).

Изключение от изискването се допуска по отношение на шофьорите на автобуси, извършващи международен превоз на пътници; водачите на товарни автомобили, които извършват или приключват международен превоз на товари и стоки при влизане на територията на България; членовете на екипажите на плавателни съдове; членовете на екипажа на самолет, който извършва полети от и до граждански летища в България и хората, ангажирани с техническо обслужване на въздухоплавателни средства; пограничните работници и хората, които преминават транзитно през България.

Изключение ще се допуска и за ученици и студенти, които живеят в Гърция, Турция, Сърбия, Северна Македония и Румъния и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до България с цел обучение, както и ученици и студенти, които живеят в България и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до посочените 5 съседни страни с цел обучение.

Влизането на гражданите, за които е задължително представяне на PCR тест, ще се осъществява през следните гранични контролно-пропускателни пунктове: летищата в София, Бургас, Варна и Пловдив; пристанищата във Варна и Бургас;

– Дунав мост и Дунав мост 2 при Русе и Видин; останалите контролни пунктове по северната граница с Румъния – ГКПП "Оряхово", ГКПП "Сомовит-Никопол" и ГКПП "Дуранкулак";

– пунктовете по западната граница със Сърбия и Македония – ГКПП "Връшка чука", ГКПП "Калотина" и ГКПП "Гюешево";

– както и тези по южната граница с Гърция и Турция – ГКПП "Кулата", ГКПП "Илинден", ГКПП "Маказа", ГКПП "Капитан Петко войвода", ГКПП "Капитан Андреево", ГКПП "Лесово" и ГКПП "Малко Търново".

Българските граждани и хората със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства, които не представят документ, показващ отрицателен резултат от направен до 72 часа преди влизането в страната PCR тест за Covid-19, се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което човекът е посочил, че ще пребивава.

Директорът на съответната РЗИ може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина при представяне на документ, показващ отрицателен резултат на PCR тест за наличие на Covid-19, проведен до 24 часа от влизането в страната.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички