Китайски влак-куршум цепи пространството и при сибирски мраз


Китайски влак-куршум цепи пространството и при сибирски мраз
Снимка: ASEAN

6443

Китай представи нов високоскоростен влак-куршум, предназначен да бъде използван и при изключително студен климат, съобщи Си Ен Ен, предаде БГНЕС.

Влакът CR400AF-G, който може да се движи със скорост до 350 километра в час при температури до -40 градуса по Целзий, е част от серията Fuxing на високоскоростни електрически влакове (EMU), разработени и експлоатирани от China State Railway Group. 

Влакът, появил се в Пекин на 6 януари, ще се движи по нова високоскоростна линия, свързваща китайската столица със североизточните дестинации, включително градовете Шенян и Харбин - последният от които е известен със своя ежегоден фестивал на снега и леда. 

Тепърва трябва да обявяват кога влакът ще започне да работи. 

В публикация в китайската социална мрежа WeChat, China Railway Beijing Group - част от China State Railway Group Company – поясни няколко от оптимизираните компоненти на влака, които подпомагат способността му да издържа на ниски температури. 

Те включват: болтове от хром-молибденова сплав - материал, който издържа на изключително ниски температури; силициеви уплътнителни ленти, които предотвратяват проникването на сняг и лед в корпуса на влака; термоустойчиви устройства за контрол на спирачките; и тръби от неръждаема стомана, оборудвани с нагревателни устройства. 

Влакът също се отличава с рационализиран дизайн с ниско съпротивление, за да помогне за намаляване на консумацията на енергия, и леко тяло от алуминиева сплав 

В информация във в. China Daily Джоу Сонг, директор на центъра за влакове-куршуми на China Railway Beijing Group, предлага аналогия, за да обясни спирачната система на новия влак: "Ако влакът спре в Харбин (един от най-студените градове в Китай) за един час, поради изключително студеното време, спирачната система може лесно да замръзне, ако спре да се движи за известно време. Новата система ще позволи на спирачките да се движат от време на време, дори ако влакът спира, като човек който тропа с крака, за да се стопли в студено време".

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички