Кога Летище Русе ще заработи отново?


Кога Летище Русе ще заработи отново?
Снимка: Летище Русе

4137

Дни след подписването на договора с Община Русе дружеството "Еърпорт Русе" започна изпълнението на инвестиционната си програма за възстановяване на Летище Русе. Оглед на дейностите на място направи и кметът Пенчо Милков.

В последните дни наетите работници са изградили почти 3 км от общо 9-километровата ограда, опасваща имота, а техника разчиства периметъра около пистата. В сградата на терминала също се извършват ремонти, като екипът подчерта, че тя ще остане в автентичния си вид и интериорът ще бъде запазен. Козметични промени като подмяна на стъклопакетите, ремонт на електрическата инсталация и освежаване на стаите, предвидени за оперативния състав и пилотите, няма да променят вида ѝ.

В административно отношение също са извършени необходимите стъпки. Документацията за летището е предадена към Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, за да се извърши пререгистрацията му. Очаква се това да отнеме до 3 седмици.

"В ежедневна връзка сме с екипа и ръководителите на проекта. Работи се активно. Това, което държахме от самото начало – сградата и всички движими вещи да бъдат съхранени, е спазено. Дейностите се движат в добри темпове, самолетите са тук и има още много работа“, отбеляза кметът.

Предстои довършване на оградата, подмяна на водопровода, както и изграждането на осветление, за да се реализират нощни полети.

„Не съм привърженик на рушенето, а на правенето. Това, което ще направим, ще се хареса на русенци“, увери единият от собствениците на съвместното дружество Христо Крушарски. Той отбеляза, че за изграждането на цялата база за поддръжка и ремонт на самолети ще се отворят много работни места.

Управителят на дружеството Георги Налбантов уточни, че на този етап от пистата излитат 6-местните самолети Beechcraft C90 с два двигателя от по 420 конски сили. Те са специално оборудвани със система за борба с градушките и предизвикване на валежи, каквато е основната дейност на фирмата на Крушарски „Стройпроект“ ЕООД. През миналата година тя е била наета от румънската държава, където изпълнява дейности в четири района. Съгласно договор с Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ тази година тя ще третира и 33 млн. дка в Северна България. Идеята е със средствата от тази дейност да се финансират и следващите подобрения по летището.

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички