Може ли градският транспорт да предизвика нова вълна от Covid-19?


Може ли градският транспорт да предизвика нова вълна от Covid-19?
Снимка: iStock/Guliver

4469

Скупчени във влаковете на метрото или наслаждавайки се на преоткритата си свобода на игрищата за голф, британците започнаха бавния процес по завръщане към работата и към забавленията. В Лондон пътуващите с обществения транспорт се наредиха на опашки, за да се качат на препълнените влакове на метрото и да отидат на работа. Любителите на голфа, които от седмици не бяха стъпвали в клубовете си, резервираха всяко място, до което можеха да се доберат, пише в. The Times.

Завръщането на ползвателите на обществения транспорт вероятно ще доведе до нова епидемия от COVID-19, става ясно от ново научно изследване, цитирано от в. Independent. Изследването на Университета в Съсекс показва, че резкият спад в използването на обществения транспорт е основната причина за овладяването на епидемията от коронавируса във Великобритания – следователно, по-честата му употреба крие риск от втора вълна на случаи на заразяване.

Учените отправиха предупреждението на фона на кадрите с препълнените метровлакове и автобуси в Лондон след призива на британския премиер Борис Джонсън колкото е възможно повече хора да се завърнат на работните си места.

Болестта главно се разпространява при ежедневните пътувания между дома и офиса, които все повече хора възобновяват.

Светът трябва да се готви за втора вълна на коронавируса

По-добре е да бъдат облекчени други мерки, вместо използването на обществен транспорт. В противен случай здравните услуги може да бъдат затрупани от възобновяването на експоненциалния растеж, предупреждава един от авторите на проучването проф. Мазиар Нековий.

"Мобилността трябва да бъде ограничена, докато се прилагат нови мерки, като носене на маски и проследяване на контактни лица, за да се осигури безопасно излизане от карантината", съветва проф. Нековий.

Изследването е оповестено, след като британският министър на транспорта Грант Шапс призна, че "не знае как ще реагира вирусът", дори когато служителите започнаха да се връщат на работа. Шапс допусна, че коронавирусът може да се върне експоненциален растеж, ако противоепидемичните мерки се облекчат.

Коронавирус: Къде ще почиват европейците през лятото?

Учените вероятно са предоставили на властите конкретни прогнози за въздействието на всяко възможно разхлабване, като например да се позволи на хората да излизат повече навън, да се отворят отново училища или да се отворят още работни места.

Блокирането на обществения живот успешно е разделило заразените в "до голяма степен изолирани клъстери (групи, най-често семейни, роднински, б.р.)", посочва проф. Нековий. Това е обаче е постигнато с цената на огромни ограничения в ежедневното придвижване на Острова, което си личи и от данните за използването на транспорта.

Възстановяването дори на ограничено целенасочено движение в по-малки или по-големи градове (като Лондон) вероятно ще доведе до смесване между тези клъстери, предупреждават учените.

Изследването им повтаря заключенията на друго проучване, според което стратегията за разхлабване на мерките е опасна, а бъдещите местни епидемии от Covid-19 са неизбежни.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички