Нерегламентираният превоз се инкриминира, решиха депутатите


Нерегламентираният превоз се инкриминира, решиха депутатите
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

3487

Парламентът одобри нови разпоредби, целящи противодействие на ширещия се в страната нерегламентиран превоз на пътници, но без да засягат т. нар. "споделено пътуване", предаде БГНЕС. 

Новите текстове в Наказателния кодекс, върху които президентът Румен Радев наложи вето и върна за повторно обсъждане, са били прецизирани от управляващите в транспортната комисия в парламента, а в зала получиха и подкрепата на опозицията. 

Промяната вече предвижда всеки, който по занятие и без лиценз извършва обществен превоз на пътници, да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 години, а превозното средство, послужило за извършването на деянието, да се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е. Ако нарушението е извършено едновременно от две или повече лица, или пък за него са използвани подправени документи, наказанието скача от 2 до 5 години и отново конфискация на автомобила. 

За да ограничат нерегламентирания превоз от споделеното пътуване, депутатите ясно разписаха, че за нарушение ще се считат само случаите, когато има "заплащане и икономическа облага". Дали обаче "икономическа облага" не предполага по-широко тълкуване?

"Искам да благодаря, защото се вслушахте в нашите критики", заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Георги Свиленски, според когото усъвършенстваните текстове вече няма да водят до объркване дали нерегламентирания превоз административно нарушение или инкриминирано деяние.

"Ще подкрепим тези текстове, но с ясното съзнание, че те нямат да решат проблемите с нерегламентираните превози, ако имаме корумпирано правителство", допълни още Свиленски, който настоя отговорните институции да противодействат още по категорични на това нарушение. 

"Прецизирахме и изчистихме текста", категорична бе Иглика Събева от ГЕРБ, която е сред вносителите на поправката. 

С промените законодателният орган отговори и на настояванията от страна на автобусни и таксиметрови превозвачи, които излязоха на протест с искане държавата да противодейства на нерегламентирания превоз на пътници.

Припомняме, автобусните превозвачи заплашиха да оставят страната за дълго време без транспорт, ако не бъдат инкриминирани нерегламентираните превози като дейност, която е общественоопасна.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички