Нов протест при Кресна заради строежа на АМ "Струма"


Нов протест при Кресна заради строежа на АМ "Струма"
Снимка: БГНЕС

3185

Жители на Кресна и екоактивисти излязоха на протест с искане автомагистрала (АМ) „Струма“ да бъде изнесена източно от дефилето и града. Около трийсетина души днес изразиха своята позиция, като разпънаха транспаранти „Магистралата извън дефилето“ и „Бъдеще за Кресна“. 

На среща, проведена с министъра на регионалното развитие и благоустройството, от страна на протестиращите е присъствал Светослав Петров, който каза пред репортер на БТА, че в рамките на разговора е посочено, че предстои да се довърши кръговото кръстовище при пътен възел "Кресна" на АМ "Струма", както и да се изгради обходен път на Кресна, за да се изведе трафикът. "Ние настояваме, че обходният път е никому нужен, ако и четирите платна (на АМ "Струма") са извън дефилето, източен вариант - тогава ще запазим и нивите, и лозята, и местата за отглеждане на животни. Това са шест километра излишен строеж“, каза още Петров. По думите му искането на жителите на града е магистралата в посока север – юг, както и в обратна посока, да бъде изградена източно от Кресна и извън Кресненското дефиле. 

"С техния проект искат да ни оставят в изолация, никъде главният път Е-79 не се прекъсва от магистралата, той навсякъде стои като алтернатива", посочи още Петров и допълни, че протестиращите не са против изграждането на магистралата, но искането е тя да се изгради по източния вариант. Според друг от протестиращите – Георги Иванов, изграждането на обходния път през Кресна е "стартиране строителството на този участък", с което протестиращите не са съгласни. 

Протестът протече мирно на площадното пространство пред сградата на общинската администрация. Протестиращите не прибегнаха до затваряне на главния път Е-79, който минава през Кресна, но поискаха позицията им да бъде чута. 

Еколог за АМ "Струма": Това не е магистрала, а сурогат, унищожител на района (ВИДЕО)

ОЩЕ по темата: Пускат предсрочно отсечката на АМ "Струма" от Кресна до Сандански

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички